Film The Two Popes (Dva papeža) izhaja iz resnične zgodbe o dramatični upokojitvi papeža Benedikta XVI. v letu 2013, kateri je sledil nastop njegovega naslednika, papeža Frančiška. Filmska zgodba je po scenariju Anthonyja McCartna spletena prek pogovorov, ki bi ju ta dva protagonista lahko imela v tem času.

Anthony Hopkins kot papež Benedikt XVI. in Jonathan Pryce kot kardinal Jorge Mario Bergoglio, poznejši papež Frančišek. Foto: IMDb
Anthony Hopkins kot papež Benedikt XVI. in Jonathan Pryce kot kardinal Jorge Mario Bergoglio, poznejši papež Frančišek. Foto: IMDb

"Film sem posnel, ker sem velik oboževalec papeža Frančiška. Mislim, da je zelo pomemben glas v današnjem svetu," je po pisanju Reutersa dejal brazilski režiser Meirelles na londonskem filmskem festivalu, ki trenutno poteka.

"Poskuša zgraditi mostove, medtem ko si vsi želijo zgraditi zidove."
"Na planet gleda kot na celoto in poskuša zgraditi mostove, medtem ko si vsi želijo zgraditi zidove. Zato sem se odločil, da bom posnel film, da bi ga bolje spoznal in celo podprl to, kar pravi," je dodal režiser, sicer najbolj znan po filmih Božje mesto, Zvesti vrtnar in Slepota.

Plakat za film Dva papeža. Foto: IMDb
Plakat za film Dva papeža. Foto: IMDb

Glede svojega novega filma, ki je nastal pod okriljem Netflixa, je dejal še, da je "zelo iskren. Pokažemo napake, ki jih je storil pred približno 30 leti v Argentini. Vendar na koncu se izkaže kot nekdo, ki bi ga morali podpreti," je še dejal Meirelles.

Film, v katerem Anthony Hopkins upodablja tradicionalno usmerjenega papeža Benedikta XVI. in Jonathan Pryce njegovega liberalnejšega naslednika Frančiška, so v večini posneli v razkošni repliki vatikanske Sikstinske kapele.

"To je bil naravnost imeniten lik za upodobitev, s kazanjem svojih pomanjkljivosti in šibkosti kakor tudi svojih zelo pozitivnih prednosti ter tega, kar lahko naredi kot neke vrste voditelj, kakršnega v današnjem času strašansko potrebujemo v političnem življenju; nekdo, ki nam lahko pokaže pot in nam pokaže, kako živeti in se vrniti k starim krščanskim vrednotam," je dejal Pryce o liku Jorgeja Maria Bergoglia, kakor se glasi rojstno ime papeža Frančiška.

Projekcija v Vatikanu še ni dorečena
Netflix bo svoj novi film konec novembra poslal v kinodvorane v ZDA, decembra pa bo na voljo kot pretočna storitev. Za zdaj ni znano, ali bo na ogled tudi v Vatikanu. "Če ga [Frančišek] vidi, upam, da se bo zabaval. Upam, da ne bo jezen. In upam, da bo razumel, da je to, kar smo poskušali upodobiti, bistvo človeka in to, kar poskuša narediti," je še dodal Jonathan Pryce.