Trije bratje Američani, ki leto dni niso govorili eden z drugim, se odpravijo na potovanje po Indiji, da bi našli sami sebe, se povezali med seboj in spet postali - bratje. Foto: Liffe
Trije bratje Američani, ki leto dni niso govorili eden z drugim, se odpravijo na potovanje po Indiji, da bi našli sami sebe, se povezali med seboj in spet postali - bratje. Foto: Liffe
Slovenska kinoteka
Ljubljano bodo za dva tedna napolnili filmarji in ljubitelji filma. Foto: RTV SLO
Zanimanje za LIFFe je spet veliko, dan pred začetkom festivala je bilo izdanih že skoraj 21.000 vstopnic, so sporočili organizatorji. Foto: RTV SLO

18. ljubljanski mednarodni filmski festival je v Cankarjevem domu odprla "indijsko obarvana, dogodivščin polna grenko-sladka komedija" Darjeeling ekspres Američana Wesa Andersona. Pred tem so zavrteli še Andersonov kratki film Hotel Chevalier. LIFFe se je pričel tudi v Mariboru v tamkajšnjem Koloseju s filmom Stregel sem angleškemu kralju Jiržija Menzla.

Uvodno prireditev je zrežirala Ivana Djilas, povezovala sta jo igralca Lučka Počkaj in Branko Završan, zbrane pa je nagovoril programski direktor LIFFa Simon Popek. Nastopil je tudi vsestranski glasbenik Boštjan Gombač.

Popek pretresel podobo festivala
LIFFe bo trajal do 21. novembra, prvič v celoti pod budnim očesom programskega direktorja, filmskega kritika Simona Popka. Festival je na sedežu v Cankarjevem domu - projekcije bodo še v Kinodvoru, Kinu Komuna, Kinoklubu Vič, Slovenski kinoteki in prvič v mariborskem Koloseju - letos dobil prostornejši "kotiček" - pravo festivalsko središče, katalog je izšel že več dni pred začetkom, pregledna gradiva o filmih so dostopna na spletni strani festivala.

Popek je nekatere sekcije ukinil, druge okrepil. Več poudarka je letos na avtorskih opusih in nacionalnih kinematografijah.

Festivalske sekcije so poleg Perspektiv še Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Proti vetru, Fokus z dvema deloma: Zares neodvisni ameriški film in Zmagoviti novi romunski film, Retrospektiva filmov Šveda Roya Anderssona in francoskega režiserja gruzinskega rodu Otarja Iosselianija, Posvečeno s poklonom ameriškemu filmarju Jamesu Benningu in Svet na kratko, program kratkih filmov.

"Film je en sam in tega moramo imeti radi; ne delim ga na komercialni in umetniški, temveč kvečjemu na dober in slab. Verjamem, da so posamezni izbrani filmi marsikomu dobri ali marsikomu slabi, a v tem je čar festivalske 'terre incognite', bolj ali manj naključnega odkrivanja novih in svežih imen svetovne filmske produkcije," je Popek zapisal v katalogu.

Spremljevalno dogajanje v prestolnici
Ob festivalu bo potekala Jesenska filmska šola pod okriljem revije Ekran, v Slovenski kinoteki retrospektiva z naslovom LIFFe (1990-1997) - žlahtni izbor, delavnica LIFFa s snemanjem dokumentarca na mobitel na temo Vsi smo igralci, pod motom Pofilmovanje pa so si organizatorji zamislili ponočevanja s filmarji na različnih krajih v slovenski prestolnici.

LIFFe bodo že prvi dan obiskali Aaron Katz, režiser filma Plesna zabava (Dance Party) v sekciji Fokus - Zares neodvisni ameriški film, Önder Cakar, scenarist in producent filma Takva: Strah pred bogom (Perspektive), Feridoun Koc, producent filma Takva: Strah pred bogom.

Kaj je festival brez nagrad?
Glavno nagrado vodomec za najboljši prvi oziroma drugi celovečerni film bo dobil eden izmed 12 filmov v Perspektivah. Poleg nje bodo podelili kritiško nagrado FIPRESCI, nagrado Amnesty International in nagrado občinstva zlati kolut.

Nagrade bodo podeljevale mednarodne žirije. O vodomcu bo odločala žirija, v katero so bili povabljeni Alexis A. Tioseco, Enrico Chiesa in Andrej Blatnik. V žirijo za nagrado AI, ki bo izmed 55 filmov v različnih sekcijah izbirala najboljšega na temo človekovih pravic, so bili uvrščeni Taco Ruighaver, Jasmin Duraković in Nataša Posel. V žiriji FIPRESCI so člani Gabe Klinger iz ZDA, sodelavec revij Cine-File Chicago, 24fps, Elusive Lucidity, TBD, Chicago IL, francoski filmski kritik Leo Soesanto in Nil Baskar iz Slovenije, sodelavec Ekrana.