30 filmov festivala si bo mogoče ogledati v Mariboru. Foto: Liffe
30 filmov festivala si bo mogoče ogledati v Mariboru. Foto: Liffe
Sleep Alone
Del programa bo posvečen tudi samosvoji poetiki posameznih režiserjev. Foto: Liffe

Letošnji Liffe bo potekal med 7. in 21. novembrom, program festivala pa si bo mogoče poleg Cankarjevega doma, Kinodvora, Kina Komuna in Kinokluba Vič ogledati še v Slovenki kinoteki, kjer bodo še pred začetkom festivala predvajali zmagovalce preteklih festivalov. V štajerski prestolnici se bo zvrstilo 30 festivalskih filmov, ki bodo na ogled v tamkajšnjem Koloseju.

Prebijanje mej filmske govorice
Po lanskem odhodu dolgoletne direktorice Jelke Stergel je programski direktor festivala Simon Popek, vodja projekta pa Nataša Bučar. Kot obljubljajo organizatorji, bo Liffe tudi tokrat predstavil sveže filme z vseh koncev sveta. Program obeta nagrajence festivalov v Berlinu, Cannesu, Benetkah, Rotterdamu in drugod. S posvetili posameznim režiserjem bodo v ospredje postavili samosvojo avtorsko poetiko, posvetili pa se bo tudi nekaterim nacionalnim kinematografijam. Ustaljene meje filmske govorice bo spet prebijal sklop Proti vetru, izrazito nenavadna, žanru naklonjena dela pa bodo umeščena v Ekstravaganco.

Tudi tokrat bodo podelili vodomca, ki ga prejme najboljši mladi režiser iz Perspektiv, Amnesty International bo nagradil najboljši film na tematiko človekovih pravic, od letos pa bo občinstvo lahko izbiralo med novimi filmi iz vseh sklopov razen Predpremier. Vstopnice za program 18. Liffa si bo mogoče priskrbeti od 23. oktobra naprej.