Tarantino je dogajanje Neslavnih barab postavil v okupirano Francijo med drugo svetovno vojno. Zarota ameriških vojakov, ki nameravajo iz zasede uničiti celotno nacistično vodstvo, se slučajno poklopi z načrti domoljubne francoske kinooperaterke. Foto: Slovenska kinoteka
Tarantino je dogajanje Neslavnih barab postavil v okupirano Francijo med drugo svetovno vojno. Zarota ameriških vojakov, ki nameravajo iz zasede uničiti celotno nacistično vodstvo, se slučajno poklopi z načrti domoljubne francoske kinooperaterke. Foto: Slovenska kinoteka
Sorodna novica Neslavne barabe

Slovenska kinoteka bo ta konec tedna v sklopu cikla Film OF prikazala tri filme: v petek Peterico ožigosanih italijanskega režiserja Enza Castellarija in Neslavne barabe slovitega ameriškega režiserja Quentina Tarantina, v nedeljo pa z berlinskim zlatim medvedom nagrajeni film Larise Šepitko z naslovom Vzpon. Film OF je, kot so zapisali v kinoteki, "klic po človečnosti, bratstvu, sestrstvu in svobodi, je poziv k igri in izzivanju norm, tudi filmskega jezika". Z izborom so hoteli spodbuditi igrivo ohranjanje spomina na del zgodovine, ki še vedno napaja filmske podobe in družbeno zavest.

V ospredju italijanskega filma Peterica ožigosanih (1977), ki bo v petek ob šestih popoldne odprl cikel Film OF, je razbojniška banda ameriških vojakov. Ta se proti koncu druge svetovne vojne klati po razdejani Evropi, zatakne v goltancu nacistične pošasti in mesarske podvige krona z razstrelitvijo vlaka. Umazani kult notoričnega kralja evropskega žanrskega smetja Enza Castellarija je 30 let pozneje navdihnil precej slavnejše Tarantinove Neslavne barabe, so zapisali v kinoteki.

Larisa Šepitko je o Vzponu povedala:
Larisa Šepitko je o Vzponu povedala: "Vsi filmi so osebni, vendar je bila želja po snemanju Vzpona tako rekoč fizična potreba. Ne posneti tega dela bi bilo zame pogubno. Nobenega drugega gradiva nisem našla, s katerim bi lahko podala svoj pogled na življenje, na smisel življenja." Foto: IMDb

Prav Tarantinov film iz leta 2009 bo kot drugi iz omenjenega cikla na sporedu v petek za Peterico ožigosanih. "Odpadniški vod krvoločnih ameriških vojakov judovskega porekla se v okupirani Evropi, globoko za sovražnikovimi črtami, znaša nad nacisti in zavezniške sile lastnoročno pripelje do zmage," so vsebino filma povzeli v Slovenski kinoteki.

Cikel Film OF bo v nedeljo sklenil Vzpon (1977), postavljen v čas zime leta 1942 v Belorusijo. Film se začne, ko se borca partizanskega odreda Sotnikov in Ribak odpravita iskat živila zase in za soborce. Na domu nemškega poveljnika najdeta ovco, a njuno vrnitev v tabor prestreže nemška patrulja. V ujetništvu Sotnikov ostane načelen – kljub mučenju ne popusti in ne odgovarja na vprašanja krvnikov. Ribak pa meni, da bi morala za preživetje narediti vse, kar je v njuni moči.

Z berlinskim zlatim medvedom nagrajeni film Larise Šepitko prinaša "pretresljivo hvalnico neupogljivosti človeškega duha", so zapisali v Slovenski kinoteki. Film je oblast označila za "religiozno parabolo z mističnim pridihom", cenzuri pa je ušel, ko je do solz ganil funkcionarja komunistične partije, še lahko preberemo v najavi filma na spletni strani kinoteke.