Slavko Hren z ekipo TVS snema pripovedi članov ekipe Na svoji zemlji. Med njimi je igralka Štefka Drolc in pričevalci iz Baške grape, v Koritnici, prizorišču znanega prizora
Slavko Hren z ekipo TVS snema pripovedi članov ekipe Na svoji zemlji. Med njimi je igralka Štefka Drolc in pričevalci iz Baške grape, v Koritnici, prizorišču znanega prizora "Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji". Foto: Cveto Zgaga
bil Na svoji zemlji
Leta 1949 je bil Na svoji zemlji kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavljen v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Foto: SFC
Premiera filma Filmoljubje v Baški grapi

Prebivalci Baške grape so vedno ponosno negovali skupne spomine na snemanje, zaveza med ustvarjalci filma in domačini pa je bila spet potrjena leta 1975, ko je Društvo slovenskih filmskih delavcev postavilo spomenik na Grahovem ob Bači, in leta 2012, ko sta krajevna skupnost in Društvo Baška dediščina odprli Tematsko pot Na svoji zemlji.

Da je duh filma tam še živ, začutijo obiskovalci tematske poti in publicisti, doživela ga je tudi ekipa Televizije Slovenija, ki je pod vodstvom scenarista in režiserja Slavka Hrena tam snemala dokumentarni film Filmoljubje.

Televizija Slovenije bo film predvajala 5. decembra
Nastal je 100-minutni dokumentarec, naslovljen Filmoljubje, ki ga bo Televizija Slovenije predvajala 5. decembra 2018. Prva polovica filma razkriva zametke, začetke in politične silnice povojne filmske produkcije, drugi del pa je osredotočen na negovanje spominov na snemanje filma v Baški grapi.

Nocoj ob 18. uri na Grahovem ob Bači
Dokumentarni film je bil septembra premierno predvajan na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, oktobra pa ga je bilo mogoče videti na Grahovem ob Bači kot uvod v tridnevno slavje, ki ga pripravljata lokalna skupnost in Društvo Baška dediščina.

V soboto ob desetih vabita na 6. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji, v sklopu katerega lahko obiskovalci na Koritnici podoživijo antologijski prizor "Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji". Osrednja prireditev Poklon slovenskemu filmu, v nedeljo ob 15. uri, bo temeljila na glasbi in pesmih iz slovenskih filmov, slavnostni govornik pa bo publicist in filmofil Marcel Štefančič jr. Častni gostje Ivan Marinček – Žan, Ivo Belec, Andrej Kurent, Emilija Soklič in Tone Mlakar se bodo spet srečali z domačini, zaveza bo znova potrjena.

Štefka Drolc: Film se lepo stara
Film Na svoji zemlji je ob 70-letnici v dobri kondiciji in nikakor ni pozabljen. Štefka Drolc, ki je debitirala z vlogo neustrašne Tildice, je ob odprtju Tematske poti Na svoji zemlji na Grahovem ob Bači rekla, da se film lepo stara. Žal ni dočakala svečanega ogleda digitaliziranega in restavriranega filma v sklopu avgustovskega Letnega kina na Kongresnem trgu, drugače bi bila prav gotovo tako zadovoljna, kot so bili člani filmske ekipe, skupina iz Baške grape in množica ljubiteljev filma. Tuji gledalci so filmu sledili s pomočjo angleških podnapisov. Slovenski filmski center je z obnovo filma pohitel prav na račun visokega jubileja filma, ki pomeni tudi začetek slovenske profesionalne filmske produkcije.

Vse navedeno je spodbudilo režiserja Slavka Hrena, da dokumentira stanje stvari. Hren je bil sicer nekoč študent Franceta Štiglica in je z Majdo Širca tudi soustvaril Štigličev portret v sklopu kultne oddaje Povečava (TVS 1991). Ekipa TVS je skupaj s starostami filmske ekipe obiskala snemalne lokacije Opatijo, Planico, Škofjo Loko in Baško grapo, kjer so posneli tudi prvo in edino tematsko pot na temo filma v Sloveniji. Za izjave so zaprosili filmske teoretike in zgodovinarje ter predstavnike ustanov, ki so poskrbele za prepis filma v digitalno obliko.

Premiera filma Filmoljubje v Baški grapi