Festivalsko dogajanje bo v večjem delu posvečeno kinu na prostem in naravovarstvenim in naravoslovnim vsebinam, saj Kulturni dom Cerknica deluje v okviru javnega zavoda Notranjski regijski park, izvedbo festivala pa deloma omogoča projekt Life NaturaViva. Foto: KD Cerknica
Festivalsko dogajanje bo v večjem delu posvečeno kinu na prostem in naravovarstvenim in naravoslovnim vsebinam, saj Kulturni dom Cerknica deluje v okviru javnega zavoda Notranjski regijski park, izvedbo festivala pa deloma omogoča projekt Life NaturaViva. Foto: KD Cerknica
Zadnji ledeni lovci
Film Zadnji ledeni lovci pripoveduje zgodbo o sedanjem rodu inuitskih lovcev na vzhodni Grenlandiji in predstavlja zadnje poglavje v njihovi dolgi in bogati zgodovini. Foto: Kolosej
Ivanišinova zgodba Playing Men sledi snemanju dokumentarnega filma o moških in igri, pri katerem režiser zapade v ustvarjalno krizo, nato začne okolico doživljati kot del igre. Foto: MMC RTV SLO

Vsi festivalski dogodki so brezplačni.

Naravovarstvene in naravoslovne vsebine
Festivalsko dogajanje bo v večjem delu posvečeno kinu na prostem in naravovarstvenim in naravoslovnim vsebinam, saj Kulturni dom Cerknica deluje v okviru javnega zavoda Notranjski regijski park, izvedbo festivala pa deloma omogoča projekt Life NaturaViva, so sporočili iz Kulturnega doma Cerknica.

Zadnji ledeni lovci za otvoritev
Festival bo nocoj ob 20.30 na cerkniškem Taboru otvoril film Zadnji ledeni lovci nedavno preminulega dokumentarista Jureta Breceljnika. Film se osredotoča na skupnost inuitskih lovcev na redko poseljenih obalah vzhodne Grenlandije in na trk tradicionalne skupnosti in sodobnosti. Pred projekcijo bomo o snemanju filma spregovorili s producentoma Natalijo Gros in Slavišo Majstorovićem.

Zatem bodo prikazali izbor animiranih filmov Mitje Mančka v družbi avtorja.
Smetumet in Nori dnevi
Jutri bodo na istem mestu najmlajši obiskovalci vabljeni k udeležbi na delavnici risanja in pisanja z naravnimi barvili v izvedbi društva Smetumet. Temu bo zvečer sledila projekcija dokumentarca Nori dnevi Damiana Nenadića o odnosu družbe do drugačnih in o uporabi farmakoloških sredstev za nasilno normalizacijo vsakršnih odstopanj. O filmu se bodo pogovarjali z Niko Cigoj Kuzma, psihologinjo na mestu samostojne strokovne delavke na Fakulteti za socialno delo.

Večer se bo zaključil s projekcijo večkrat nagrajenega filma Playing men slovenskega dokumentarista Matjaža Ivanišina.
Glasbeno-filmski vikend
Drugi dan vikenda bo na Taboru zaigral ulični swingovski bend Počeni škafi, pokazali bodo film Mesto svetlobe o sobivanju človeka, narave in tovarne v Šaleški dolini. Poleg scenaristke Nine Cijan in režiserja Marka Kumra se jim bo na pogovoru o filmu pridružil tudi avtor glasbe v filmu, Goran Krmac, sicer dirigent Big Banda Cerknica.

Poleg tega pripravljajo presenečenje – dokumentarni film Risova pot v sodelovanju z LIFE Lynx. Film je poklon peščici lovcev in gozdarjev, ki so s svojim entuziazmom omogočili, da ris še vedno živi v slovenskih gozdovih.

Mojstra tagtoola po gradu Snežnik v Cerknici
Dogajanje se bo v sredo preselilo v Kulturni dom Cerknica in na ploščad pred Kulturnim domom Cerknica. Frances Sander in Dmitri Berzon bosta izvedla delavnico digitalnega risanja – Tagtool. Oba mojstra Tagtoola sta sicer že stara znanca festivala Plavajoči grad, kjer vsako leto oživita grad Snežnik. Podobno bosta naredila s pročeljem Kulturnega doma Cerknica, in sicer ob glasbeni spremljavi pevcev Studia Voice up, Voice up banda in Big banda Cerknica.

O selitvi dogajanja v Kulturni dom v primeru slabega vremena bodo obiskovalci pravočasno obveščeni na družbenih omrežjih in na spletni strani Kulturnega doma Cerknica, so še zapisali organizatorji.