Kako dobro poznate posebnosti znanega presihajočega jezera? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kako dobro poznate posebnosti znanega presihajočega jezera? Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ob koncih tedna bo turističnoinformacijski center prestavljen na lojtrni voz ob parkirišču na obrobju vasi Dolenje Jezero. Tam bodo obiskovalci ob lepem vremenu vsako soboto in nedeljo do konca septembra med 9. in 17. uro lahko dobili informacije, letake in spominke ter na vodenih potepih po največjem presihajočem kraškem jezeru na svetu izvedeli marsikaj novega.

Zelo pester spekter dejavnosti
Na prvo tematsko nedeljo so se lahko obiskovalci na lojtrnem vozu s konjsko vprego popeljali ob Cerkniškem jezeru, ki ga je zadnje deževje močno napolnilo. Spored dejavnosti bo vse do konca septembra zelo pester, saj bo, kot pravi Miha Jernejčič iz Notranjskega regijskega parka, v najrazličnejših dejavnostih sodelovalo "mnogo turističnih vodnikov in najrazličnejših društev".

"Deluje Križna jama, ki je odprta vsako soboto in nedeljo, ogledati si bo mogoče tudi muzej Cerkniškega jezera. Delujejo tudi izposojevalci koles in kanujev - ob ustreznem vodostaju seveda. Sodelujejo tudi naši lokalni turistični vodniki, ki bodo poskrbeli, da obiskovalcem ne bo dolgčas," pojasnjuje.

Spoznavanje žive in nežive narave
Nekatere dejavnosti bodo pretežno naravoslovno obarvane: "Pogledali si bomo na primer uporabne rastline Notranjskega parka, pa opazovanje ptic imamo, ogled Rakovega Škocjana in tako naprej." Nekaj tematskih nedelj pa bodo posvetili predvsem družinam. "Otroci bodo lahko raziskovali živo in neživo naravo Cerkniškega jezera," še dodaja Miha Jernejčič.

Obiskovalci se bodo med drugim lahko sprehodili tudi po čebelarski učni poti ali preživeli dan z domačo ribiško družino, sicer pa se najbolj pestro dogajanje obeta v soboto in nedeljo, 27. in 28. maja, ko bo na koncu vasi Dolenje Jezero potekala dvodnevna prireditev Dan Notranjskega parka.