Jorge Mario Bergoglio je bil izvoljen za papeža v letu 2013. Foto: AP
Jorge Mario Bergoglio je bil izvoljen za papeža v letu 2013. Foto: AP

Časopis Il Messaggero je v nedeljo vnaprej objavil nekaj odlomkov iz prihajajoče knjige. Papež Frančišek je Dariu Edoardu Viganu med drugim povedal, da bi rad v Vatikanu vzpostavil svoj filmski arhiv. Zamislil si ga je kot nekakšno medijsko knjižnico za avdiovizualno dediščino "visoke verske, umetniške in človeške veljave". Ta filmski arhiv bi po njegovem mnenju lahko vzpostavili ob apostolski knjižnici in arhivu.

Naslovnica knjige Daria Edoarda Vigana. Foto: založba Effatà
Naslovnica knjige Daria Edoarda Vigana. Foto: založba Effatà

Pogosti obiski kina v otroštvu
Kot je povedal, svoje navdušenje nad filmi dolguje staršem, ki ​​so ga z njegovimi sorojenci pogosto peljali v kino. "Deset ali dvanajst let sem videl vsak film z Anno Magnani in Aldom Fabrizijem, od katerih mi je bil še posebej všeč Rim, odprto mesto Roberta Rossellinija."

Zanj in za njegove vrstnike je italijanski neorealizem še posebej intenzivno slikal tragedijo druge svetovne vojne, je še povedal 84-letni papež. Ti filmi so mu "odprli oči za nov pogled na resničnost".

Glede na trenutne razmere v svetu, še zlasti v povezavi s pandemijo, bi bilo po njegovem mnenju nujno na nov način odpreti oči tudi danes. Po mnenju papeža to deluje še posebej dobro, kadar film prinaša perspektivo otrok, na primer v filmu Otroci nas gledajo, ki ga je leta 1944 posnel Vittorio De Sica.

Najljubši film: Cesta Federica Fellinija
Izrazil je veliko navdušenje nad filmi Federica Fellinija. Temu se je po Frančiškovih besedah uspelo osredotočiti na ljudi na robu, na tiste, ki so ostali zadaj. Fellinijevo delo Cesta iz leta 1954 je papežev najljubši film, tudi zato, ker vsebuje več implicitnih referenc na Frančiška Asiškega, po katerem se je poimenoval trenutni papež.

Argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia so izvolili za papeža na konklavu leta 2013. Ta je postal papež Frančišek in prvi jezuit na mestu papeža ter tudi prvi papež v 1300 letih, ki ne prihaja iz Evrope.

Federico Fellini v družbi rimskokatoliških redovnic na posnetku iz leta 1959. Foto: AP
Federico Fellini v družbi rimskokatoliških redovnic na posnetku iz leta 1959. Foto: AP