"Vsako poseganje v osebne meje in telo odraža politično in družbeno stanje patriarhalnega sistema, ki reproducira neenakosti na vseh ravneh," je v Mariboru opozorila predstavnica kolektiva ZIZ Barbara Polajnar. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Janičijević

Predstavniki Inštituta 8. marec so predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu ja pomeni ja predstavili v Mariboru. "Razumemo, da sprememba zakonodaje ni čudežna palčka, ki bo ozdravila našo družbo ter odpravila spolno nadlegovanje in nasilje. Lahko pa spremeni miselni okvir, kako razmišljamo o spolnem nasilju, ter širi kaznovalno polje in omogoča učinkovitejši pregon storilcev," je v izjavi za medije na Trgu svobode dejala predstavnica inštituta Kristina Krajnc.

Sorodna novica Inštitut 8. marec v DZ vložil pobudo za zbiranje 5000 podpisov za redefinicijo spolnega nasilja

V Mariboru je h kampanji Samo ja pomeni ja pristopil Kolektiv ZIZ, ki sicer deluje na področju uprizoritvenih umetnosti in aktivizma. "Od nekdaj zastopamo stališče, da je osebno tudi politično. To pomeni, da vsako poseganje v osebne meje in telo odraža politično in družbeno stanje patriarhalnega sistema, ki reproducira neenakosti na vseh ravneh," je dejala predstavnica kolektiva Barbara Polajnar.

Po navedbah Inštituta 8. marec je trenutna ureditev spolnega nasilja in posilstva v kazenskem zakoniku zastarela in družbeno nesprejemljiva, kar je eden od glavnih razlogov, da žrtve o tem velikokrat molčijo. Leta 2018 so zagnali akcijo #jaztudi, v okviru katere še danes zbirajo anonimna pričevanja o spolnem nasilju in spolni zlorabi. Do zdaj se je nabralo že več kot 200 pričevanj iz različnih slovenskih krajev; po razkritju osebne izkušnje igralke Mie Skrbinac jih prejmejo v povprečju skoraj tri na dan.

Kampanja Samo ja pomeni ja zbrala že čez 4000 podpisov

Po zakonodajno pobudo že več kot 4000 podpisov

V podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki so ga na Inštitutu 8. marec predstavili na začetku tega meseca, so do zdaj zbrali nekaj več kot 4000 podpisov državljank in državljanov. Potrebujejo jih torej še manj kot tisoč. Državljani in državljanke lahko oddajo svoj podpis podpore osebno na kateri koli upravni enoti ali pa elektronsko prek e-uprave.

Model ja pomeni ja, ki ga predlagajo, po navedbah Inštituta 8. marec razbremeni žrtve občutkov krivde, ki jih nalaga trenutna pravna ureditev spolnega nasilja in posilstva. V obstoječi ureditvi morajo žrtve dokazovati, da so se upirale, saj se dvomi, ali so se upirale dovolj, medtem ko uvedba modela ja pomeni ja jasno in enoznačno sporoča, da je telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo.

Samo ja pomeni ja za učinkovitejši pregon spolnega nasilja