Foto: EPA
Foto: EPA

Dimitris Lagnadis do takrat ostaja v priporu, so sporočili s sodišča. Preiskovalni sodnik in tožilec se bosta nato skupaj odločila, ali bo 56-letni režiser do sojenja ostal za zapahi, poroča Associated Press (AP).

Lagnadis je bil na položaj umetniškega vodje grškega narodnega gledališča imenovan v letu 2019. Foto: EPA
Lagnadis je bil na položaj umetniškega vodje grškega narodnega gledališča imenovan v letu 2019. Foto: EPA

Očitki dejanj iz let 2010 in 2015
Po navedbah sodnih virov sta Lignadisa zaradi posilstva obtožila moška, ​​ki sta bila v času očitanih mu dejanj – torej letih 2010 in 2015 – še mladoletna.

Lignadis, ki je užival slavo tako v filmski kot gledališki sferi, je zanikal vse obtožbe. Je pa zaradi poročil o očitanem mu vedenju 6. februarja odstopil kot umetniški vodja grškega narodnega gledališča.

Sorodna novica Spolno nadlegovanje: tudi slovenska igralka razkrila svojo zgodbo

V zadnjem mesecu so se namnožile obtožbe zlorab, spolnega nadlegovanja in posilstev zoper več znanih grških igralcev, režiserjev in funkcionarjev v Grčiji, kjer so prav tako začeli govoriti o pojavu gibanja #jaztudi. Prva je spregovorila z zlato olimpijsko medaljo ovenčana Sofia Bekatoru, ki je obtožila uradnika grške jadralne zveze, da jo je posilil leta 1998.

Oglasila se je tudi ministrica za kulturo
Grška ministrica za kulturo Lina Mendoni je v petek dejala, da je prosila tožilko vrhovnega sodišča, naj razišče obtožbe posilstva in nadlegovanja v gledališki skupnosti. Opozicija je ministrici pred tem očitala, da poskuša zaščititi Lignadisa, ki ga je na mesto umetniškega vodje grškega narodnega gledališča v letu 2019 imenovala zdajšnja konservativna vlada, še poroča AP.