26-letna igralka igralca in profesorja za dramsko igro na AGRFT-ju, Matjaža Tribušona, obtožuje, da jo je med študijem dve leti spolno nadlegoval. Matjaž Tribušon se na telefonske klice in sporočila ne odziva. Dekan akademije Tomaž Gubenšek prijave še ni prejel, nam je pa v pisni izjavi potrdil, da je akademija državnemu tožilstvu naznanila sum storitve kaznivega dejanja. Gubenšek je sicer že pred dvema tednoma napovedal, da bo reakcija akademije ostra.

"Sem popolnoma netoleranten do teh stvari, študenti morajo biti zavarovani, da se počutijo varne med študijem, ali je en primer ali deset, reakcije bodo," je že pred dvema tednoma dejal dekan AGRFT-ja Tomaž Gubenšek.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

58-letni Matjaž Tribušon je sicer še zaposlen na akademiji, a ne bo več predaval, je pojasnil Gubenšek. Po pravilniku lahko Univerza v primeru utemeljenega suma spolnega nadlegovanja prekine pogodbo z zaposlenim. Mora pa sum kaznivega dejanja nemudoma naznaniti pristojnim organom.

Glede na anonimne prijave, ki jih v zadnjem času prejemata Inštitut 8. marec in skupina Rezistenca ter prodekan študent, to ni edini primer spolnega nadlegovanja na AGRFT-ju, obtožbe bremenijo še najmanj tri druge profesorje.

Mia Skrbinac vložila prijavo zaradi spolnega nadlegovanja