Posebno omembo je mednarodna žirija dodelila filmu Primer spolne zlorabe v režiji Alison Kuhn. Nagradi bodo v sredo podelili na virtualni sklepni prireditvi.

Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Starši jo sprejemajo, a izkaže se, da družba na vprašanje spola š vedno gleda črno-belo. Foto: EPA
Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Starši jo sprejemajo, a izkaže se, da družba na vprašanje spola š vedno gleda črno-belo. Foto: EPA

Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Nataša Bučar, Dragan Barbutovski in Ketty Nivyabandi, je na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma nagrado Amnesty International Slovenija podelila dansko-francoskemu dokumentarcu Punčka Sebastiena Lifshitza, ki je "tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola med njenim biološkim spolom in spolom, s katerim se pri svojem bivanju identificira". Stiska je še posebej grozljiva, ker gre za osemletno deklico, ki se spoprijema z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost.

Za zamudnike

Zaradi velikega zanimanja občinstva bosta filma Ujete v medmrežju in Punčka po koncu festivala še do konca tedna na voljo na spletni strani Cankarjevega doma. Filma bosta na ogled od 1. do 4. aprila.

Danes in jutri lahko vse filme s programa FDF še ujamete v okviru festivala.

"Z odlično fotografijo film naslika zelo ganljiv portret deklice, ki jo z vso občutljivostjo kamere opazuje v otroških igrah, ki se jih igra, in med plesnimi tečaji, obenem pa daje besedo njeni mami, ki počasi razkriva vsakodnevno resničnost, ki je povezana s tem, ali ima njen otrok pravico biti srečen ali ne," je žirija zapisala v obrazložitvi.

Žirantov se je film globoko dotaknil: "S svojo močno sporočilnostjo je zarezal v naša gledalska srca in tako mu podeljujemo letošnjo nagrado Amnesty International Slovenije."

Dokumentarec Alison Kuhn v odrsko mizansceno postavi pet žensk, ki so bile – tako kot tudi režiserka – med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene. Kje je meja med pripravo na vlogo v filmu, ki govori o incestu, in zlorabo? Dekleta, ki so bila ob avdiciji povečini še najstnice, niso bila šokirana le nad zahtevami režiserja in producentke, temveč tudi nad tem, da sta pozneje posnetke avdicije – brez njihove privolitve – uporabila v dokumentarnem filmu. Njihov tokratni nastop naj bi učinkoval kot
Dokumentarec Alison Kuhn v odrsko mizansceno postavi pet žensk, ki so bile – tako kot tudi režiserka – med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene. Kje je meja med pripravo na vlogo v filmu, ki govori o incestu, in zlorabo? Dekleta, ki so bila ob avdiciji povečini še najstnice, niso bila šokirana le nad zahtevami režiserja in producentke, temveč tudi nad tem, da sta pozneje posnetke avdicije – brez njihove privolitve – uporabila v dokumentarnem filmu. Njihov tokratni nastop naj bi učinkoval kot "protistrup" tisti travmatični avdiciji. Foto: FDF

Poseben poklon vsem igralkam, ki so si upale spregovoriti
Posebno omembo pa je žirija dodelila nemškemu filmu Primer spolne zlorabe režiserke Alison Kuhn. V filmu pet igralk, ki so na začetku svoje profesionalne poti, z gledalci deli izkušnje zlorab in manipulacij, ki so jih bile deležne med avdicijo za film. "Gre za pomembno filmsko delo, ki osvetljuje skriti svet ozadja filmskega ustvarjanja, ki je pogosto vse prej kot romantično in profesionalno," piše v obrazložitvi.

Žirija je zapisala še, da posebno priznanje ni prisodila zgolj filmu, "ampak tudi vsem tistim igralkam, ki so nedavno tudi v slovenskem prostoru pogumno spregovorile o svojih izkušnjah zlorab v ranljivem okolju umetniškega ustvarjanja".

MMC na FDF-ju

Še dan in pol filmov
Sklepna prireditev festivala s podelitvijo nagrad bo na ogled v sredo na spletni strani festivala, Facebookovi strani FDF in kanalu YouTube Cankarjevega doma, festivalski filmi pa bodo v sredo dostopni še do polnoči.