Tareneh Alidusti med drugim poznamo iz mednarodno predvajanih in nagrajevanih filmov, kot so Leilini bratje (na fotografiji), Odštevanje, Trgovski potnik in Orka. Foto: Kinodvor
Tareneh Alidusti med drugim poznamo iz mednarodno predvajanih in nagrajevanih filmov, kot so Leilini bratje (na fotografiji), Odštevanje, Trgovski potnik in Orka. Foto: Kinodvor
Sorodna novica V Iranu aretirali vidni igralki, ki sta si v javnosti sneli naglavni ruti

Iranski minister za kulturo Mohamed-Mehdi Esmaeili je podprl prepoved dela za tiste iranske igralke, ki "so se pojavile brez naglavne rute". Več kot desetim igralkam so tako izrekli prepoved nastopanja v prihodnosti.

"Že posnete filme s temi igralkami bomo postopoma distribuirali, da ne bi oškodovali filmskih producentov, ki so vanje vložili veliko kapitala," je pojasnil Habib Ilbeigi, namestnik direktorja za nadzor in evalvacijo v filmski organizaciji. "Od te točke naprej pa se jim ni dovoljeno pojavljati v novih projektih."

Grožnja producentom, ki bi s "spornimi" igralkami sodelovali
Filmske producente je v nedavnem odprtem pismu posvaril, da bodo imeli, če bodo sodelovali z igralkami, ki so se v javnosti pojavile brez rute, težave s pridobivanjem dovoljenj za prikazovanje. "Osebno bodo odgovorni za svoja dejanja in njihove posledice."

Sorodna novica Iz zapora izpustili iransko igralko, ki je protestirala proti usmrtitvam

Po ministrovih besedah je nošenje naglavne rute zakonska obveznost. Iransko ministrstvo za kulturo sicer nadzoruje iransko filmsko produkcijo in izdaja dovoljenja za snemanje ali izreka prepovedi dela.

Kaznovani za sodelovanje pri protestih Ženska, življenje, svoboda
Med protestnim gibanjem jeseni lani v Iranu so bile številne igralke tarča pravosodnega pregona, saj so protestom javno izrekle solidarnost. Ilbeigi je zdaj v pogovoru za državno tiskovno agencijo IRNA potrdil, da so v obdobju protestov številnim filmskim ustvarjalcem in igralcem izrekli prepoved dela.

Igralki Alidusti in Riahi so zaradi njunega udejstvovanja na protestih zaprli. Pravosodni postopki potekajo tudi proti drugim iranskim filmskim ustvarjalcem.

Lanske proteste je sprožila smrt mlade Iranke kurdskega rodu Mahse Amini. 22-letnica je umrla med policijskim pridržanjem, potem ko so jo aretirali zaradi domnevnega kršenja obveznosti nošenja naglavne rute.