Sorodna novica Luzar: "V Planici imamo praznik za 'orle' - niti besede pa o tem, kaj se medtem dogaja v dolini"

Dneve slovenskega filma je v četrtek odprl Orkester v režiji in po scenariju Matevža Luzarja, ki je na nedavnem 25. Festivalu slovenskega filma (FSF) Portorož prejel vesno za najboljši celovečerni film. Ob tej pa tudi vesno za najboljši scenarij in vesno za najboljšo fotografijo, ki je šla v roke Simona Tanška.

Sorodna novica Tijana Zinajić: "Če ne ustrezaš pričakovanjem, hitro obveljaš za prasico"

Dogajanje se bo sklenilo 11. decembra s filmom Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić in po scenariju Ize Strehar. Gre za sarkastično komedijo na temo emancipacije in nestrpnosti, sicer zmagovalni film lanskega FSF-ja Portorož.

Etično in družbeno angažirani kratkometražci
Program prinaša tudi tri etično in družbeno angažirane kratke igrane filme. To so Nevihta Antona Martina Emeršiča), Za vogalom Martina Turka in Kazenski strel Roka Bička. Na ogled bosta še letošnji prejemnik vesne za najboljši kratki igrani film Tako se je končalo poletje Matjaža Ivanišina in Bloški smučarji Metoda Badjure, ki prinaša pričevanja o prvih izdelovalcih smuči v Sloveniji, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Vinci Vogue Anžlovar: "Ljudje od mene pričakujejo ekscesnost, a so ljubosumni na mojo svobodo"

Na ogled bo tudi celovečerec Vincija Voguea Anžlovarja Dedek gre na jug, zgodba o dveh ostarelih glasbenikih, ki se v iskanju drage ljubezni iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko. V program je vključena tudi Inventura Darka Sinka, tragikomedija o moškem, ki spozna, kako napačne predstave je imel o svojem življenju.

Sorodna novica Dokumentarec Septembrska klasa: služenje vojaškega roka v JLA več kot 30 let pozneje

Peterica dokumentarnih filmov
Organizatorji letošnjih Dni slovenskega filma so izbrali kar pet dokumentarnih filmov. Septembrska klasa Igorja Šterka, portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v vojašnici na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA. Partizanske smučine – Cerkno '45 Dušana Moravca predstavi zgodbo partizanskega smučarskega tekmovanja v Cerknem, ki se ga je januarja 1945 v osvobojenem, a obkoljenem Cerknem, udeležilo 40 partizanov in si ga je ogledalo več kot 1000 ljudi. Filma Divja Slovenija Mateja Vraniča in Ena za reko: Zgodba Save Rožleta Bregarja sta celovečerna dokumentarca, ki predstavita Slovenijo, kot jo je mogoče videti na kajakaškem spustu po porečju Save. Na ogled bo še Iskre v času – svetovni računalniški podvig Jurija Grudna, poklon jugoslovanskemu elektronskemu gigantu Iskra iz Kranja.

Zlati pečat za režiserja Karpa Godino
Spremljevalni program med drugim prinaša razstavo avtorskih fotografij režiserja Karpa Godine, ki so ga pred dnevi v Beogradu nagradili z zlatim pečatom Jugoslovanske kinoteke za prispevek h kinematografiji.

V poklon so organizatorji na seznam umestili dva dokumentarna filma o njegovem življenju: Ram za nekoliko slika Dragomirja Zupanca in Karpopotnik Matjaža Ivanišina. Ob tem je bila v preteklih dneh v kulturnih centrih v Beogradu, Novem Sadu, Nišu, Pančevu, Kovini, Vršacu in Smederevem na ogled retrospektiva njegovih filmov iz 70. let prejšnjega stoletja.

Dneve slovenskega filma organizira Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava, pod pokroviteljstvom ministrstva kulture in informiranja Republike Srbije, urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in tujini, ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, SFC-ja in Jugoslovanske kinoteke.