Foto: Mare Vaupotič
Foto: Mare Vaupotič

Zlata rola je nagrada, ki jo Kolosej in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev podeljujeta slovenskim filmom, ki presežejo mejo 75.000 gledalcev, so sporočili iz produkcijske hiše Felina films. (Prvo zlato rolo prejmejo filmi, ki presežejo mejo 25.000 gledalcev, drugo rolo pa za preseženo mejo 50.000 gledalcev.)

"Izjemno vesel in počaščen sem, da so naše delo nagradili in ga še nagrajujejo gledalci. Lanska jesen je bila za slovenski film izjemna. Tri slovenske filme si je v kinematografih ogledalo kar 270.000 gledalcev, kar se v zgodovini slovenskega filma še ni zgodilo. In to kljub resni konkurenci iz Hollywooda. S tem slovenski gledalci pošiljajo pomembno sporočilo odločevalcem, ki upravljajo denar prihodnjih filmskih projektov. Še bolj verjamem, da Slovenci radi gledamo kakovostne, zanimive in raznovrstne slovenske filme," je ob podelitvi povedal režiser Peter Bratuša.

Foto: Mare Vaupotič
Foto: Mare Vaupotič

Njegovemu mnenju se pridružuje tudi predstavnik Koloseja Damjan Smodiš: "Preteklo leto je bilo izjemno uspešno za slovenski film, kar so v ogromni meri nagradili tudi obiskovalci. Del tega je tudi Gajin svet 2, saj se njegova uspešna zgodba z novo zlato rolo za preseženih 75.000 obiskovalcev nadaljuje tudi v letu 2023. Ekipi čestitam za velik uspeh in izrekam priznanje za trud in delo. V Koloseju smo ponosni, da se na naših platnih lahko predvajajo filmi, ki jih gledalci sprejmejo v tako velikem številu. Upamo na še veliko tako dobrih slovenskih filmskih ekip, ki nam bodo polepšale dneve in večere z domačimi filmskimi uspešnicami, ustvarjalcem Gajinega svet 2 pa želimo, da dohitijo in celo prehitijo uspeh prvega dela."

Ekipi filma Gajin svet 2 bodo tretjo zlato rolo podelili danes ob 16.30 v Koloseju.

Družinska romantična komedija Gajin svet 2 sledi Gaji (Uma Štader), ki živi v čisto posebni družini in se mora soočiti z nevoščljivimi sošolci. 14-letnica doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Čeprav so počitnice ter se z očetom (Sebastian Cavazza) in najstniško sestro Teo (Neža Smolinsky) odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne.

S pomočjo svojega prijatelja Matica (Enej Černe Berčič) in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame (Jana Zupančič) in učiteljice saksofona Eme (Ajda Smrekar) osreči tudi očeta, so vsebino filma povzeli pri produkcijski hiši.

Režiser Peter Bratuša je skupaj s Špelo Levičnik Oblak napisal tudi scenarij. V filmu od omenjenih v osrednjih vlogah igrajo še Lotos Vincenc Šparovec, Katarina Čas in Matej Zemljič. Direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer pa Jan Lovše. Avtor glasbe je Sebastijan Duh, kostumografka Vesna Černelič in oblikovalka maske Nataša Sevčnikar.

Podelitve tretje zlate role se je poleg režiserja udeležila glavnina igralske zasedbe. Manjkali pa niso niti člani filmske ekipe.