Dokumentarec Earth Alastairja Fothergilla je nastal po BBC-jevi dokumentarni tv-seriji Planet Earth. Foto:
Dokumentarec Earth Alastairja Fothergilla je nastal po BBC-jevi dokumentarni tv-seriji Planet Earth. Foto:
George Clooney
Se bo tudi slavni hollywoodski šarmer sprehodil po letošnji rdeči preprogi v Cannesu? Foto: EPA
Quentin Tarantino
Thierry Fremaux bo v program morda uvrstil tudi Tarantinov Grind House. Foto: EPA

Po slabem sprejemu lanske nosilke festivala Da Vincijeve šifre je pritisk, da bi našli bolj všečen naslov za 60. izdajo Cannesa, velik. Ena izmed možnosti je ambiciozno zastavljen dokumentarec Earth, ki ponuja "neverjeten" pogled na naravno življenje planeta. Sofokles Tasioulis z Greenlight Media, film so producirali skupaj z BBC-jem, je povedal, da se že dogovarjajo, da bi festival odprla prav Zemlja.

Soderberghov film bi zagotovil zvezdnike
Bolj konvencionalen kandidat za film ob odprtju je Oceanovih trinajst dobitnika zlate palme Stevena Soderbergha, saj bi zagotovil izjemno bero zvezdnikov na rdeči preprogi. V filmu se pojavijo velika imena, kot so George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt in Al Pacino. The Valley of Elah, film Paula Haggisa z iraško tematiko s Tommyjem Leejem Jonesom, Charlize Theron in Jamesom Francom v glavnih vlogah, je še en mogoč kandidat.

Dobra bera iz ZDA in Francije
Čeprav je še zgodaj za gotove napovedi, je že jasno, da bo imel umetniški direktor festivala Thierry Fremaux dobro izbiro filmov iz ZDA in Francije. Med ameriškimi možnostmi je tudi canneški "zlati fant" Quentin Tarantino z Grind House, ki ga je režiral skupaj z Robertom Rodriguezom. Za prikazovanje zunaj tekmovalnega programa se poteguje tudi tretji del Piratov s Karibov s podnaslovom At World's End in fantazijska pustolovščina Stardust s Claire Danes, Robertom De Nirom in Michelle Pfeiffer v glavnih vlogah. Spider-Man 3 je manj verjeten kandidat, ker ga bodo v ZDA začeli prikazovati še pred začetkom festivala. Šušlja se tudi, da bo do festivala končan še tretji del Shreka, a nič še ni gotovo. Za prikazovanje bosta baje pripravljena tudi pustolovska drama bratov Coen No Country for Old Men in francoska koprodukcija dobitnika zlate palme Gusa Van Santa Paranoid Park.

Neodvisni aduti festivalske žirije
A žiranti se bodo morda ustrašili kritik na račun vedno istih obrazov na festivalu, zato so verjetni kandidati tudi med neodvisnimi ameriškimi naslovi: aljaška zgodba Into the Wild Seana Penna po romanu Jona Krakauerja z Emile Hirsch v glavni vlogi, komična drama Mister Lonely Harmonyja Korina z Diegom Luno v vlogi Michaela Jacksona in Samantho Morton v vlogi Marilyn Monroe, Dedication Justina Therouxa z Billyjem Crudupom v glavni vlogi, čeprav so možnosti zadnjega manjše, saj se je predstavil že na Sundanceu.

Govori se tudi, da imata dobre možnosti legendarna režiserja Woody Allen in Francis Ford Coppola, prvi s filmom Cassandra's Dreams, ki ga je snemal v Londonu in Brightonu z Ewanom McGregorjem, Colinom Farrellom in Michelle Williams, Coppolla pa z Youth Without Youth.

Med dokumentarci sta verjetna kandidata okoljevarstveni 11th Hour (eden od producentov je tudi Leonardo DiCaprio) in Sicko, "napad" Michaela Moora na ameriški zdravstveni sistem.