Pred začetkom ni bilo dvoma, kateri film letos obvladuje festival v Cannesu. Foto: EPA
Pred začetkom ni bilo dvoma, kateri film letos obvladuje festival v Cannesu. Foto: EPA
Zlata palma
Najbolj zaželena lovorika Cannesa je zlata palma. Foto: Reuters
Plakat tekmovalnega programa
Čeprav na festival vsako leto prispe več prijav, organizatorji števila filmov v programu ne povečujejo. Foto: EPA
Brata Dardenne z zlato palmo
Lani sta zlato palmo za najboljši film osvojila brata Dardenne za film Otrok. Foto: EPA

Teh bo na festivalu, ki ga je odprla prav projekcija Šifre, kar mrgolelo. Med 20 tekmovalnimi filmi, med katerimi bo presojala žirija pod vodstvom kitajskega režiserja Vonga Karvaja, bodo namreč najnovejši izdelki režiserjev, kot so Ken Loach, Aki Kaurismäki, Pedro Almodovar in Nanni Moretti. V uradni program festivala so organizatorji uvrstili 55 filmov iz 30 držav, med katerimi Slovenije ni.



Slovenija v mednarodni filmski vasi
Slovenija se v Cannesu predstavlja zunaj uradnega programa, v mednarodni filmski vasi. V vseh sekcijah tekmovalnega in netekmovalnega programa bodo tako lahko obiskovalci izbirali med okoli 800 filmskimi izdelki iz skoraj 50 držav, med katerimi so letos prvič Bolgarija, Hrvaška, Grčija, Madžarska, Hongkong, Indija, Maroko, Romunija, Srbija in Črna gora ter Tajska.

Politika in renesansa
Skupna imenovalca večine filmov v tekmovalnem programu, za katere prireditelji festivala upajo, da bo kljub premieri Da Vincijeve šifre deležen dovoljšnje pozornosti, sta politika in renesansa. Pred dvema letoma je zlato palmo z dokumentarcem Fahrenheit 9/11 osvojil Michael Moore, lani pa se filmski ustvarjalci političnih tem niso lotevali. Letos so spet dregnili v številna politična gnezda, saj so prepričani, da filmski ustvarjalci ne morejo ustvarjati povsem ločeni od sveta, v katerem živijo, ampak bi se morali lotevati aktualnih tem.

Z renesanso so organizatorji mislili predvsem na vrnitev več režiserjev, ki so v Cannesu že osvajali priznanja, na kar upajo tudi letos. Ker je nekdanjih nagrajencev več kot nagrad, to za vse sicer ne bo mogoče, poleg tega pa jim bodo hudo konkurenco delali tudi člani mlajših generacij.

Pesti bodo držali:
V tekmovalni program so letos uvrščeni filmi Volver (Pedro Almodovar), Red Road (Andrea Arnold), La Raison du plus faible (Lucas Belvaux), Indigenes (Rachid Bouchareb), Iklimler (Nuri Bilge Ceylan), Marie-Antoinette (Sofia Coppola), Juventude en marcha (Pedro Costa), El laberinto del Fauno (Guilermo del Toro), Flandres (Bruno Dumont), Selon Charlie (Nicole Garcia), Quand J'etias chanteur (Xavier Giannoli), Babel (Alejandro González Innarritu), Laitakaupungin valot (Aki Kaurismäki), Southland Tales (Richard Kelly), Fast Food Nation (Richard Linklater), The Wind That Shakes the Barley (Ken Loach), Summer Palace (Lou Ye), Kajman (Nanni Moretti) in L'amico di famiglia (Paolo Sorrentino).

Dogajanje narekuje Da Vinci
Čeprav bodo na Azurni obali vse do konca maja gostovali pomembni gostje iz filmskega sveta, pa ne gre spregledati tega, da je mesto povsem v znamenju premiere enega najbolj pričakovanih filmov zadnjih let. Da Vincijeva šifra dodatne reklame prav gotovo ne potrebuje, a se je trženjska ekipa za filmom tudi te zavzeto lotila in s podobami igralcev okrasila vse mesto.

Da ni poskusila vsega, da bi projekcijo prav tega filma preprečila, pa si ne bo mogla očitati Cerkev, ki je v sodelovanju z različnimi skupinami v zadnjih dneh napadla z vsemi topovi, da bi preprečila premiero filma, ki ga je po knjižni uspešnici Dana Browna posnel Ron Howard in za snemanje uspel pridobiti take zvezdnike, kot sta Tom Hanks in Audrey Tatou.

Sporen le "po nesreči"
Nad protesti zaradi filma so presenečeni tudi filmski analitiki, od katerih je eden zapisal, da si njegovi avtorji verjetno niso mislili, da bo tako sporen, saj so si želeli posneti "le" do zadnje podrobnosti dodelan hollywoodski triler. Zaradi kopice verskih elementov v knjigi, zaradi katerih so protestirali številni verski voditelji, pa film obljublja, da bo postal najspornejši film festivala, je zapisal eden izmed poznavalcev, še preden so prvi kadri razsvetlili temo kinodvoran.