Festival odpira slovenska premiera Möderndorferjeve Pokrajine št. 2, ki se je mednarodnemu občinstvu predstavila že na beneški Mostri. Foto: FSF
Festival odpira slovenska premiera Möderndorferjeve Pokrajine št. 2, ki se je mednarodnemu občinstvu predstavila že na beneški Mostri. Foto: FSF
Dar fur
Na Obali bosta ljubiteljem filma in filmski srenji svoj dokumentarni celovečerec Dar fur - vojna za vodo predstavila Tomo Križnar in Maja Weiss. Foto: FSF
Hit poletja
V tekmovalni program 11. FSF je uvrščena tudi produkcija TV Slovenija, celovečerni film Hit poletja režiserja Metoda Pevca z Ulo Furlan (na fotografiji) v glavni vlogi. Foto: Lev Predan Kowarski
11. Festival slovenskega filma

Odprtje festivala je okronala podelitev Badjurove nagrade za življenjsko delo filmskemu ustvarjalcu Milanu Ljubiću in slovenska premiera celovečernega filma Vinka Möderndorferja Pokrajina št. 2.

Program, urnik in druge informacije o 11. FSF najdete na uradni spletni strani festivala.
Na razpis za 11. FSF je bilo letos prijavljenih nekoliko več kot 70 filmov različnih dolžin in žanrov. Selektor festivala Jože Dolmark jih je na program uvrstil 41. Poleg 16 celovečernih igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov festival prinaša še srednjemetražne, kratke in animirane filme ter tri koprodukcije.

Organizatorji so poskrbeli tudi za raznolik spremljevalni program, v katerem je med drugim manjša razstava filmskih plakatov ob 40-letnici Slovenskega filmskega arhiva, predstavitev izkušenj Zavoda za šolstvo na področju filmske vzgoje, okrogla miza, kako čim hitreje priti do prvega celovečerca, in predstavitev scenarističnega priročnika Zgodba Roberta McKeeja.

Komu letos zaželene vesne?
Filmi v tekmovalnem programu festivala se bodo potegovali za 16 nagrad vesna. Ob koncu festivala v soboto, 25. oktobra, bodo poleg najvišjih letnih priznanj za filmske stvaritve podelili še nagrado žirije Društva slovenskih filmskih kritikov, nagrado občinstva, tradicionalno nagrado revije Stop za najboljšega igralca oziroma igralko ter Kodakovo nagrado za obetavnega ustvarjalca. Lani je v največ kategorijah slavil celovečerni prvenec Marka Naberšnika Petelinji zajtrk.

FSF je pregled avdiovizualne produkcije zadnjega leta in naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in preselil v Portorož, kjer je bil lani 10. FSF.

Za filmarje, strokovnjake, poslovneže in ljubitelje
Festival slovenskega filma je kulturni in poslovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma. Je vsakoletno srečanje, na katerem se štiri dni zapored odvrti produkcija celovečernih igranih, dokumentarnih in kratkih filmov, vrstijo se novinarske konference, strokovna in poslovna srečanja, konča pa se s slovesno podelitvijo nagrad vesna.

Festival povezuje nove pristope mlade generacije avtorjev z izročilom velikih imen slovenske filmske zgodovine, ki pa je bila vedno povezana tudi z evropskim kinematografskim prostorom, je na uradni strani festivala zapisal direktor Samo Rugelj.

Za nagrado vesna se potegujejo:

- Dar - Fur - Vojna za vodo
(Tomo Križnar in Maja Weiss, Bela film)
- Hit poletja (Metod Pevec, TV Slovenija, Kulturni in umetniški programi, Uredništvo domačih filmov in nadaljevank)
- Morje v času mrka (Jurij Pervanje, TV Slovenija, Kulturni in umetniški program)
- Nikoli nisva šla v Benetke (Blaž Kutin, VPK)
- Otroci (Vlado Škafar, Gustav Film)
- Pokrajina št. 2 (Vinko Möderndorfer, Forum Ljubljana)
- Prehod (Boris Palčič, A Atalanta)
- Lajf (Vito Taufer, VPK)
- Veter se požvižga (Filip Robar Dorin, studio Vrtinec)
- Videvanja Van Gogha (Mladen Jernejec, Arthouse)
- Za konec časa (Ema Kugler, Zavod Zank)
- Za vedno (Damjan Kozole, Vertigo/Emotionfilm)
- Realnost (Dafne Emeršič, Studio arkadena d. o. o.)

A. K.

11. Festival slovenskega filma