Petelinji zajtrk je nizal nagrado za nagrado. Naberšnik je prejel vesni za režijo in scenarij, poleg tega pa še nagrado občinstva. Pia Zemljič pa je postala Stopova igralka leta. Foto: RTV SLO/A. J.
Petelinji zajtrk je nizal nagrado za nagrado. Naberšnik je prejel vesni za režijo in scenarij, poleg tega pa še nagrado občinstva. Pia Zemljič pa je postala Stopova igralka leta. Foto: RTV SLO/A. J.

Čeprav je sedem dni 10. izdaje Festivala slovenskega filma spremljalo predvsem pesimistično vzdušje ob krizi, ki je v tem letu zajela Filmski sklad RS in s tem posledično slovenski film nasploh, si filmski ustvarjalci niso pustili pokvariti večera. "Danes je čas za to slavje, jutri se pa spet začne reševati problematika filmskega sklada," je za MMC povedal Marko Naberšnik, ki je prejel nagrado za najboljšo režijo in najboljši scenarij, njegov prvi celovečerec Petelinji zajtrk pa je najbolj prepričal tudi občinstvo.

Dodal je še, da je bila problematika izpostavljena na tem festivalu od vseh sodelujočih, ker je po njegovem mnenju tudi dobro, da se na tako velikem festivalu opozarja na nastalo situacijo. Pa vendar, sledimo Naberšnikovim besedam in za nekaj trenutkov odmislimo krizo, ki se je razbohotila v zadnjem letu, ter se poveselimo s filmarji.
A. J. in M. K.











Miran Zupanič je za film Otroci s Petrička, dokumentarni pogled na usodo otrok, ki so bili v času druge svetovne vojne s starši zaprti v taborišču Teharje pri Celju, prejel nagrado za najboljši celovečerni film. Foto: RTV SLO/A. J.
In koga je Mitja Okorn tako vneto opazoval z režiserskega okenca? Med drugim tudi Nino Osenar, ki ji je zaupal eno izmed vlog v predstavah, ki so povezovale podelitev nagrad. Foto: RTV SLO/A. J.
Eden izmed članov žirije je bil tudi Peter Zobec, ki je imel čast napovedati letošnjo dobitnico Badjurove nagrade za življenjsko delo. Ta je šla v roke ... Foto: RTV SLO/A. J.
... Mirjane Borčič, filmske pedagoginje, ki je s svojim delom zaznamovala generacije filmsko izobraženih ljudi, sad njenega dela pa so tudi številni otroški filmi, ki so izražali neposredno ustvarjalnost najmlajših. Foto: RTV SLO/A. J.