Minari je film, tesno povezan z izkušnjami scenarista in režiserja Leeja Isaaca Chunga: odraščal je v majhnem mestecu v Arkansasu v družini korejskih priseljencev. Ko je bil star šest let, se je k njim preselila še njegova babica. Foto: IMDb
Minari je film, tesno povezan z izkušnjami scenarista in režiserja Leeja Isaaca Chunga: odraščal je v majhnem mestecu v Arkansasu v družini korejskih priseljencev. Ko je bil star šest let, se je k njim preselila še njegova babica. Foto: IMDb

Podelitev nagrad SAG, za katere glasujejo člani igralskega ceha v Hollywoodu, bo v Los Angelesu potekala v okrnjeni obliki zaradi pandemije covida-19.

Sorodna novica Minari: ameriški film v korejščini kot favorit za oskarja

Igralski ceh z nagradami SAG nagrajuje le igralke, igralce in igralske zasedbe, vendar jih strokovna javnost budno spremlja, saj prav oni tvorijo največjo volilno skupino v Akademiji filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje zlate kipce. Člani igralskega ceha so večinoma tudi člani Akademije, zato so lahko nagrade SAG napoved oskarjevskega slavja, a seveda ne stoodstotna.

Lani so poskrbeli za razburjenje, ko so podelili glavno nagrado za najboljšo igralsko zasedbo južnokorejskemu filmu Parazit režiserja Bong Joon-hoja. Film je nekaj tednov pozneje postal prvi tujejezični film, ki je prejel oskarja za najboljši film.

Vse nominiranke in nominirance najdete na tej povezavi:
Nominacije igralskega ceha: popravile krivico Micaeli Coel, rekord Chadwicka Bosemana

Nocoj bodo prav mogoče okronali povsem drugačen film, v katerem je prav tako slišati korejščino. Minari je zgodba o družini korejskih priseljencev, ki bi radi svoj ameriški sen uresničili na kmetiji v podeželskem Arkansasu. Nominiran je trikrat, tudi za najboljši igralski ansambel, posamezno pa sta nominirana igralec Steven Yeun in 73-letna Youn Yuh-jung. Ta je sicer tudi prva korejska igralka z oskarjevsko nominacijo v zgodovini.

Chadwick Boseman v vlogi ambicioznega trobentača v glasbeni drami Ma Rainey's Black Bottom. Foto: IMDb
Chadwick Boseman v vlogi ambicioznega trobentača v glasbeni drami Ma Rainey's Black Bottom. Foto: IMDb

Minari, tudi kandidat za oskarja za najboljši film, se nocoj poteguje za osrednjo nagrado skupaj z dramo Sojenje čikaški sedmerici, ki popisuje resnično sojenje sedmerici protestnikov proti vietnamski vojni, filmom One Night in Miami o srečanju štirih temnopoltih ikon leta 1964, Da 5 Bloods, zgodbo temnopoltih veteranov vietnamske vojne, ki jo je Akademija letos pri podeljevanju oskarjevskih nominacij skoraj v celoti spregledala, in filmom Ma Rainey's Black Bottom.

Sorodna novica Spike Lee spregledan pri oskarjevskih nominacijah, a povabljen v Cannes

Na Reutersu napovedujejo, da obstaja velika verjetnost, da bo nocoj lani umrli Chadwick Boseman dobil še eno postumno igralsko priznanje, in sicer za svojo vlogo ambicioznega trobentača v glasbeni drami Ma Rainey's Black Bottom.

Nocojšnja zmaga bi Bosemana – po letos že prejetem zlatem globusu – postavila med favorite za oskarja, ki jih podelijo 25. aprila. Doslej je dobil že več postumnih nagrad, potem ko je avgusta lani nepričakovano umrl zaradi posledic bolezni rak, star 43 let. Boseman je nocoj nominiran tudi v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi za svoje delo v vojni drami Da 5 Bloods.

V kategoriji najboljših igralk sta favoritki Britanka Carey Mulligan za svojo vlogo v drami o maščevanju Obetavna mladenka (Promising Young Woman) in Frances McDormand, ki je letos navdušila v Deželi nomadov, filmu o posledicah gospodarske krize.

Sorodna novica Deset nominacij za Manka, za oskarja nominiran tudi bosanski film

SAG nagrajujejo tudi igralske stvaritve z malih zaslonov, za najboljše televizijske igralske zasedbe so letos razglasili tiste iz serij Krona, Bridgerton, Ted Lasso in Schitt's Creek. Med favoriti v televizijskih kategorijah ostaja Krona, razkošna kostumska drama, ki že četrto sezono popisuje vladavino britanske kraljice Elizabete II. Lani je nadaljevanka osvojila nagrado SAG za najboljšo igralsko zasedbo v drami.

Pred oskarji še dve podelitvi filmskih nagrad
Številne nominirance čakata pred oskarji še dve slovesnosti: prihodnji teden podelijo britanske nagrade bafta in 22. aprila še neodvisne filmske nagrade spirit, ki veljajo za nekakšne umetniške oskarje in predstavljajo protiutež nagradam, ki jih podeljuje Ameriška filmska akademija.