"Nepretenciozen film, ki je globok prav zato, ker se ne jemlje preveč seriozno," je Inventuro komentiral filmski kritik Urban Tarman. "Odlična igra, duhovita glasba, diskretna režija in scenaristične domislice bodo razveselile gledalce in gledalke, ki obsesivno iščejo odgovore, razloge, pojasnila, zakaj se je (prav njim) nekaj zgodilo." Foto: December

Pred projekcijo bodo na letnem vrtu kavarne nastopili Teo Collori in Momento Cigano.

Sorodna novica Inventura: "Nenadejana komedija" je eden od najboljših domačih filmov leta

Inventura je tragikomedija o človeku, ki spozna, kako napačne predstave je imel o svojem življenju – predvsem o tem, koliko ljudi ga sovraži. Nekega dne, ko Boris po večerji bere v svoji sobi, mu skozi okno mimo ušesa prižvižgata dva strela. Ker je Boris povsem običajen človek, ki nima sovražnikov in ni v sporu z nikomer, policija seveda ne najde nobenih osumljencev in zadevo konča z ugotovitvijo, da je šlo za golo naključje. A Boris se s tem ne more sprijazniti. Poln dvomov se odloči in sam razišče, kdo mu streže po življenju in zakaj.

Protagonista je upodobil Radoš Bolčina. Kot je povedal ob premieri filma v sklopu tekmovalnega programa Perspektive na lanskem Liffu, mu je marginalen, najbolj povprečen človek blizu tudi iz vlog v gledališču. V njem je namreč nekaj kafkovskega, nekaj, kar določa slehernika, ki se nenadoma znajde v kaosu življenja.

Scenarij Darka Sinka, ki je nastal po literarni predlogi češkega pisatelja Karla Čapka Morilski napad, je zasnovan tako, da od likov, ki obkrožajo protagonista, zahteva nekakšno dvojno igro: vsi so lahko storilci in vsi bi lahko imeli motiv.

V stranskih vlogah sta nastopila Mirel Knez in Dejan Spasić, v filmu pa igrajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič.

Ponosna ekipa filma s štirimi vesnami, ki so jih osvojili na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Foto: SFC/Katja Goljat, Matjaž Rušt
Ponosna ekipa filma s štirimi vesnami, ki so jih osvojili na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Foto: SFC/Katja Goljat, Matjaž Rušt

Direktorica filma je bila Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Marko Stojiljković je za Cineuropo o filmu med drugim zapisal: "Sinkov film se ne ukvarja toliko s preiskavo kot z metaforično osebno inventuro ter iskanjem smisla v včasih neprijetnih in celo nevarnih naključjih. Izbira Radoša Bolčine za vlogo Borisa je zadetek v polno: kot gledališki igralec zna izvrstno poudariti bolj izjemne vidike Borisove običajnosti, vendar brez vsakršne teatraličnosti." In še: "Režiser poleg talenta za delo z igralci izkazuje tudi izjemen estetski čut (...). Suveren in eleganten igrani prvenec."

Svetovna premiera filma je bila na lanskem filmskem festivalu v San Sebastijanu v Španiji, kjer je film doživel izredno lep odziv. Na 24. Festivalu slovenskega filma je prejel štiri vesne – za najboljšo režijo, igralca, stranskega igralca in izvirno glasbo – ter posebno omembo Art kino mreže Slovenije – nagrado za najboljšega debitanta. Marca letos je film doživel italijansko premiero na filmskem festivalu v Bergamu.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, njegova producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija, sofinanciral ga je Slovenski filmski center (SFC). V slovenskih kinematografih bo na ogled od jutri, 5. maja, naprej.