Kubrick o sebi, francoska dokumentarna oddaja

Francoski dokumentarni film Gregoryja Monroja z izvornim naslovom Kubrick par Kubrick, ki je premiero doživel lani, prinaša ekskluzivne posnetke intervjujev s tem tako rekoč mitskim režiserjem. Posnetki poglobljenih pogovorov, ki jih prežemajo njegovi filozofski pogledi, so nastali skozi razdobje treh desetletij.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

O filmskih mojstrovinah iz ust njihovega avtorja
Najskrivnostnejši ameriški filmar je bil vse življenje odmaknjen od javnosti, kar je obrodilo nepregledno število interpretacij in teorij umetniških zarot o skrivnih elementih njegovih stvaritev. V teh dragocenih posnetkih, ki jih prinaša dokumentarec, pa sam razkriva veliko o svojih filmskih mojstrovinah. Stanley Kubrick je posnel "le" trinajst celovečernih filmov, vendar do današnjega dne ostaja eden najbolj cenjenih avtorjev ameriškega filma. V dokumentarcu imamo ob spremljavi arhivskih posnetkov in filmskih prizorov priložnost prisluhniti dragocenim intervjujem, ki jih je s Kubrickom opravil filmski kritik Michel Ciment.

Slavljene bistva tega, kar film pomeni ustvarjalcem in gledalcem
Avtor Gregory Monroe skozi svoj dokumentarec plete tapiserijo arhivskih posnetkov z ritmom in skrbnostjo dovršenega zgodovinarja, ki uživa v svojih odkritjih. Njegov živahen in liričen kinematografski esej je bistvenega pomena za raziskovanje legend velikega platna. Dokumentarec Kubrick o sebi "slavi bistvo tega, kar film pomeni tistim, ki ga ustvarjajo, in tistim, ki ga gledajo," so o filmu zapisali pri filmskem festivalu Tribeca, kjer naj bi letos doživel premiero, vendar je bil festival odpovedan zaradi pandemije. Premierno si ga je bilo nato mogoče ogledati maja na televizijskem kanalu Arte.

Stanley Kubrick (1928–1999). Foto: Televizija Slovenija
Stanley Kubrick (1928–1999). Foto: Televizija Slovenija

Perfekcionist s pogosto ironičnim in pesimističnim pogledom na svet
Stanley Kubrick se je rodil leta 1928 v New Yorku in je bil v mladosti izvrsten šahist. Kariero je začel kot fotograf pri reviji Look, nato je snemal kratke in dokumentarne filme. Kot režiser je svoj prvi celovečerni film Strah in poželenje predstavil leta 1953, uveljavil pa se je s filmom Steze slave.

Bil je ustvarjalec, znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet. Med njegovimi pomembnejšimi filmi sta še Lolita in Peklenska pomarančna. Umrl je leta 1999 v spanju za posledicami srčnega infarkta.