"Sama gledam ogromno čudaških filmov in me kljub temu lahko še vedno presenetijo in šokirajo," je pred leti za MMC o Kurji polti povedala Maša Peče. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Sorodna novica Festival Kurja polt: "Danes je na delu še bolj uničujoča cenzura: samocenzura."

"Naš zadnji bakanal", kot se je izrazila selektorica, se na Kinodovrovem platnu začne danes ob 17.00, z "najbolj ubrisanim filmom lanskega leta", nemo akcijsko komedijo Na stotine bobrov.

Preostanek večera bo posvečen obujanju spominov. Bizarno, brutalno in brezprizivno avstralsko mojstrovino Prebudi se v grozi (1971), ki bo na sporedu ob 19.30, so namreč predvajali na prvi festivalski ediciji, Maša Peče pa jo navaja kot svoj najljubši film vseh časov. Neprizanesljiva kritika avstralskega zakotja, ki jo je režiral Kanadčan Ted Kotcheff, popisuje zdrs mladega profesorja v brezno osebnega in moralnega ponižanja.

Večer bo ob 22.15 zaključila indijska festivalska uspešnica Bahubali: Začetek, film, ki prepleta prvine junaškega epa, ljubezenske zgodbe, vojnega spektakla in hollywoodskega muzikala je "najbolj sublimno utelešenje filmske zabave". Med drugim je to tudi najdražji indijski film vseh časov.

Maša Peče je po 10 letih vodenja festivala po lastnih besedah izgorela. Kot pravi, je bila za Kurjo polt njegova programska direktorica, producentka, tehnična direktorica, vodja finančnega in administrativnega dela, avtorica in prevajalka besedil, urednica kataloga in "še kakšna vloga je, ki jo že leta opravljam sama, zato da lahko festival s tako kvalitetno izvedbo in tako nekompromisno, ambiciozno kuriranim programom vsako leto nastaja, kljub groteskno majhnemu proračunu in nenehni negotovosti, kaj bo prineslo prihodnje leto".

Začne – in predvsem konča – se z denarjem
"Glavna težava in razlog, da festival ni preživel, je v splošnem naše klavrno finančno stanje na kulturnem področju in za nas specifično to negotovo, nestabilno in nedohranjeno financiranje filmskih festivalov. V tako majhnem prostoru, na tako majhnem trgu kot je naš, se tudi veliki in komercialni kulturni dogodki težko preživljajo z lastnimi sredstvi. Kulturni dogodki pri nas so življenjsko odvisni od javnega sofinanciranja,"
je povedala Peče.

Maša Peče s publiko na odprtju lanske Kurje polti. Foto: Kinodvor
Maša Peče s publiko na odprtju lanske Kurje polti. Foto: Kinodvor

Poglavitna prepreka, kot jo vidi, je njihova ujetost na enoletni ravni sofinanciranja, saj operirajo s premajhnimi zneski, da bi lahko filmske dejavnosti organizirali tudi čez leto, ko ni festivala, kar je glavni pogoj za vstop v večletno financiranje. "In tako po 10 letih delovanja priznan in cenjen festival z dolgoletnim stažem vsako leto trepeta, ali bo dobil razpis ali ne, ali bo lahko kril povečini že nastale stroške, ali bo lahko obdržal svojo ekipo, ali bo drugo leto spet nekdo odšel, socialno varnejšim priložnostim naproti," meni sogovornica.

Proračun festivala Kurja polt v letu 2023 je bil dobrih 50.000 evrov, kar vključuje celoten strošek filmskega in spremljevalnega programa, vse stroške, povezane z gosti, promocijo, tiskovinami, stroške filmskih lokacij in izvajanja projekcij ter honorarje ekipe, sodelavcev in drugih izvajalcev.

Kakšna bo dediščina Kurje polti?
Kurja polt je v 10 letih pustila pečat, naredila premike v glavi, izobraževala o žanru, prikazala filme, ki jih sicer ne bi videli, ter jih postavila v kontekst.

"Zame osebno je Kurja polt tako dragocena in pomembna morda najbolj zato, ker je uspela početi in združevati dva vidika, ki se navadno zdita nezdružljiva – a v resnici ju kot taka predstavljajo zgolj predsodki in predstave etablirane kulture o žanrskem ali fantastičnem filmu. Po svoji programski vsebini in etosu Kurja polt pripada miljeju alternativne kulture, celo subkulture. Posvečena je filmom, ki se ne ozirajo na pravila, merila in dober okus, divjim, drznim, odbitim in ubrisanim filmom, pogosto transgresivnim filmom, filmskemu podzemlju," meni Peče.

Nadnaravna akcijska komedija Na stotine bobrov se dogaja v Severni Ameriki 19. stoletja, kjer prodajalec jabolčnega žganja (Ryland Brickson Cole Tews), ki ga tudi sam rad
Nadnaravna akcijska komedija Na stotine bobrov se dogaja v Severni Ameriki 19. stoletja, kjer prodajalec jabolčnega žganja (Ryland Brickson Cole Tews), ki ga tudi sam rad "cukne", po eksploziji destilarne obtiči sredi snežne divjine. Če hoče preživeti, mora priti do krzna. Če hoče priti do krzna, mora postati najbolj pretkan lovec s pastmi in ukaniti na stotine bobrov. Foto: IMDb

In še: "Žanrski festivali so Klaus Kinski med filmskimi festivali, že po pravilu si privoščimo več kot drugi, manj se oziramo na pravila in etiketo. Ne samo v filmskem programu, tudi pri tipu spremljevalnih dogodkov, v načinu komuniciranja, stilu oblikovanja podobe festivala in njegovih materialov. Po domače povedano: žanrski festivali delajo najboljše majice."

Programski direktor festivala Liffe Simon Popek je na družabnih medijih v odzivu na novico, da Kurje polti ne bo več, zapisal: "Višji budžet, več sodelavcev, predvsem pa bolj stabilno financiranje, vse to bi potrebovalo takšen one-woman-band fest. Po 10 letih te prekuri."