Režiserko, scenaristko, igralko in producentko Dunhamovo sta k projektu povabila soproducenta Steven Spielberg s produkcijsko hišo Amblin partners in J. J. Abrams s produkcijsko hišo Bad Robot. Foto: EPA
Režiserko, scenaristko, igralko in producentko Dunhamovo sta k projektu povabila soproducenta Steven Spielberg s produkcijsko hišo Amblin partners in J. J. Abrams s produkcijsko hišo Bad Robot. Foto: EPA

Dunhamovo, ki sicer deluje kot režiserka, scenaristka, igralka in producentka, sta k projektu povabila soproducenta Steven Spielberg s produkcijsko hišo Amblin partners in J. J. Abrams s produkcijsko hišo Bad Robot, poroča spletna publikacija Mashable.

"Bolje hitra smrt v morju kot počasna v Egiptu"
Film bo osvetljeval življenjsko zgodbo sirske begunke Doae Al Zamel, ki je Sirijo sredi divjanja državljanske vojne leta 2011 zapustila in zbežala v Egipt. Tam je skupaj z družino plačala tihotapcem, da so jo čez Sredozemsko morje odpeljali do Švedske. "Bolje hitra smrt v morju kot počasna v Egiptu," je o svoji odločitvi za prebeg povedala Al Zamel.

Njihov čoln je na poti doživel brodolom, zato se je znašla sredi odprtega morja z dvema majhnima otrokoma, vsakim na eni roki. Edini pripomoček, ki so ga imeli na voljo, je bil en plavalni obroč. Tako je preživela nekaj dni, potem ko so bili priča smrti njenega moža in očeta otrok.

Biografsko delo je napisala Melissa Fleming, glavna predstavnica visokega komisarja Združenih narodov. Delo je izšlo pri založbi Flatiron.

Beljenje arabske kulture
Na družbenih omrežjih je najavi njenega sodelovanja pri projektu takoj sledila kritika, mnogi so jo obtožili "beljenja" (ang. whitewashing) arabske kulture in izrazili željo, da bi scenarij napisala oseba arabskega porekla. Izbiro piske priredbe in sebe kot nearabsko avtorico je branila tudi Flemingova. Na Twitterju je zapisala, da se je bala, da bi zgodba izginila v dnevnem novinarstvu, če je sama ne bi zapisala, in da je za to dobila tudi popolno podporo Dooe, o kateri zgodba govori. Dodala je še, da ima vsa zagotovila, da bo zgodba v filmski priredbi ohranila svojo resničnost.

Lena Dunham je skupaj z Jenni Konner sonapisala in soproducirala TV-serijo Camping (Kampiranje) z Jennifer Garner v glavni vlogi, ki je od oktobra na ogled na programu HBO. Poleg tega bo prihodnje leto nastopila v novem filmu Quentina Tarantina, Once Upon a Time in Hollywood (Nekoč v Hollywoodu).

Sicer pa je najbolj znana kot ustvarjalka in glavna igralka serije Punce, ki se je lani zaključila po šestih sezonah.