Kate Winslet, ki pravi, da se vabila Romana Polanskega ne zavrača, igra vzvišeno Nancy Cowan, poročeno z Alanom (Christoph Waltz). Zakonski par se odpravi na srečanje k paru, da bi skupaj razrešili, kako sta se znašla v pretepu, a miren pogovor se sprevrže v vse kaj drugega. Foto: EPA
Kate Winslet, ki pravi, da se vabila Romana Polanskega ne zavrača, igra vzvišeno Nancy Cowan, poročeno z Alanom (Christoph Waltz). Zakonski par se odpravi na srečanje k paru, da bi skupaj razrešili, kako sta se znašla v pretepu, a miren pogovor se sprevrže v vse kaj drugega. Foto: EPA
John C. Reilly, Kate Winslet  in Christoph Waltz,
Film so v Benetkah predstavili John C. Reilly, Kate Winslet in Christoph Waltz, režiser Benetk ni obiskal, soigralcem pa se ni pridružila niti Jodie Foster. Foto: EPA
Carnage
Dva zakonska para, štirje starši, liki, ki jih je v eno stanovanje 'zaprla' francoska dramatičarka Yasmina Reza.

Namesto filmarja, o katerem se je pred kratkim pisalo predvsem v povezavi z aretacijo v Švici, ki se je pozneje odločila, da ga ne izroči ZDA, kjer ga iščejo, ker je imel pred 30 leti spolne odnose s 13-letnico, so na enega najprestižnejših filmskih festivalov prišli trije od štiričlanske igralske zasedbe Christoph Waltz, John C. Reilly, Kate Winslet, manjkala je le Jodie Foster.
Bruhanje po Romanovem receptu
Največ smeha je med gledalci sprožil prizor, v katerem Winsletova bruhne cel slap, in ni šlo drugače, da se tega ne bi dotaknili tudi na pogovoru z zasedbo. Oskarjevka Kate Winslet, ki igra borzno posrednico Nancy Cowan, se snemanja prizora spominja z nasmehom, saj se celotna ekipa ni mogla nehati smejati. "V ustih sem imela ogromno količino 'bruhanja', ki jo je bilo fizično nemogoče zadržati. Ne bom šla v detajle, a lahko povem, da je bila precej zapletena ukana s premeteno uporabo CGI-grafike," je pojasnila in dodala, da so jo otroci na snemanju obiskali ravno na ta dan in se mami še danes niso nehali smejati.
Še enega oskarjevca torej najdemo v številčno skromni zasedbi, Waltza, ki je številne, vključno z ameriško filmsko akademijo navdušil v Tarantinovih Neslavnih barabah. Igra Nancyjinega moža, odvetnika Alana. Sam je pogovor o bruhanju v šali nadaljeval: "Treba je povedati, da je bila vsebina bruhanja pripravljena po Romanovem receptu."

Film temelji na gledališki igri Yasmine Reza Bog masakra, scenarij pa je Polanski napisal v času hišnega pripora v svoji gorski koči v Švici. Zgodbo je 78-letni filmar postavil v New York, vendar - ker si ne drzne stopiti na ameriška tla - je snemanje potekalo v Parizu. Komedijo je občinstvo pozdravilo z glasnim aplavzom in še iskrenejšim smehom.
Zgodba je vsaj obiskovalcem gledališča znana. Cowansova na domu obiščeta pisateljico liberalnih prepričanj Penelope Longstreet (Jodie Foster) in njenega prizemljenega moža, prodajalca Michaela (John C. Reilly), da bi se pomenili o neprijetnem pripetljaju, ko je otrok prvih dveh pretepel sina drugega para. Nekaj, kar bi moral biti civiliziran pogovor o incidentu, se sprevrže v vročekrven prepir med obema paroma in pozneje med moškima in ženskama.
Premajhen odmik od odrske uprizoritve?
Težave, potlačene težave v zvezah, surova zloba hitro privrejo na površje in komedija je vseskozi pred vrati. "Ti ljudje gredo skozi travmatične izkušnje, komedija temu šele sledi," je pojasnil John C. Reilly. Celoten 'spopad staršev' poteka v enem samem stanovanju, v 'resničnem' času in film na trenutke deluje - ob to so se obregnili tudi nekateri kritiki -, kot bi gledali odrsko uprizoritev.
Winsletova, ki ji je lastna izkušnja starševstva prišla prav, da se je lažje vživela v situacijo, o nastopu v filmu Polanskega pravi: "Ko Roman Polanski povabi k sodelovanju h kateremu koli projektu, se ga ne zavrne."