Tokratno izdajo Mostre je odprl film Marčne ide v režiji Georgea Clooneyja, ki so ga fotografi ujeli ob predstavitvi filma s soigralko Evan Rachel Wood. Foto: EPA
Tokratno izdajo Mostre je odprl film Marčne ide v režiji Georgea Clooneyja, ki so ga fotografi ujeli ob predstavitvi filma s soigralko Evan Rachel Wood. Foto: EPA
Na beneškem Lidu je že vse pripravljeno za 68. beneški filmski festival. Foto: EPA
Umetniški direktor festivala Marco Müller se po dveh štiriletnih mandatih poslavlja od vodenja festivala. Foto: EPA
Mostra, najstarejši filmski festival na svetu, se uvršča med največje tri evropske festivale A-kategorije. Za razliko od berlinskega in cannskega festivala ga ne spremlja filmska tržnica. Foto: EPA

Do 10. septembra se bo za nagrade potegovalo 22 filmov in film presenečenja. Žiriji uradnega tekmovalnega programa bo predsedoval režiser Darren Aronofsky, čigar film Rokoborec je leta 2008 prejel zlatega leva.

Po besedah organizatorjev je posebnost letošnjega festivala, ki z nekaj prekinitvami poteka od leta 1932 v sklopu beneških bienalov sodobne umetnosti, da bo prvič v povojni zgodovini festivala vseh 66 filmov v treh uradnih programih doživelo svetovno premiero.

Zunaj tekmovalnega programa bodo prikazali 19 celovečercev, med njimi Madonnin film W.E. o razvpiti romanci med britanskim kraljem Edvardom VIII. in Wallis Simpson, pod katerega se ameriška glasbena diva podpisuje kot režiserka in soscenaristka. V tekmovalnem programu Horizonti, ki je posvečen novim tokovom kratko-, srednje- in dolgometražnih filmov v svetovni kinematografiji, bo na ogled 24 filmov.

Otvoritveni film festivala je četrti režiserski podvig Georgea Clooneyja. Nastal je po drami Beauja Willimona "Farragut North" (Postaja Farragut North) in predstavlja demokratskega predsedniškega kandidata (George Clooney), ki se poskuša znajti v neusmiljenem kolesju šikaniranja in umazanih iger washingtonske politične elite.

Clooney pa ni edina zvezda, ki se bo na Lidu sprehodila po rdeči preprogi in pritegovala pozornost medijev. Organizatorji pričakujejo še Kate Winslet, Jodie Foster, Colina Firtha, Gwyneth Paltrow, Keiro Knightley, Christopha Waltza, Matta Damona, Juda Lawa in Ala Pacina.

Pacinu se bodo na letošnjem festivalu poklonili s posebno nagrado "Jaeger-LeCoultre", ki mu jo bodo podelili za prispevek k sodobnemu filmu. Nagrado bo Pacino prejel 4. septembra pred projekcijo dokumentarnega filma Wilde Salome (Divja Saloma) o poetični drami Oskarja Wilda Saloma. Za film je Pacino napisal scenarij, ga režiral in v vlogi kralja Heroda v njem tudi zaigral.

Kanadski režiser David Cronenberg se bo za glavne nagrade potegoval s filmom "A Dangerous Method" (Nevarna metoda) o odnosu med psihoanalitikoma Sigmundom Freudom in Carlom Gustavom Jungom, v katerem nastopajo Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley in Vincent Cassel. Francosko-poljski režiser Roman Polanski bo zastopan s filmom "Carnage" (Masaker), nastalem po drami Bog masakra Yasmine Reze, v katerem igrata Jodie Foster in Kate Winslet.

V tekmovalnem programu bodo še filmi "Tinker, Taylor, Soldier, Spy" (Šušmar, krojač, vojak, vohun) Tomasa Alfredsona, "Wuthering Heights" (Viharni vrh) Andree Arnold, "Killing Fields" (Morilska polja) Ami Canaan Mann, "Quando la notte" (Tedaj ko noč) Cristine Comencini, "Terraferma" (Kopno) Emanueleja Crialeseja, "4:44 Last Day On Earth" (4:44 Zadnji dan na zemlji) Abela Ferrare, "Killer Joe" (Morilec Joe), "Un ete brulant" (Vroče poletje) Philippeja Garrela in "Tao Jie" (Preprosto življenje) Ann Hui.

Za zlatega leva se bodo potegovali tudi "Hahithalfut" (Menjava) Erana Kolirina, "Alpeis" (Alpe) Yorgosa Lanthimosa, "Shame" (Sramota) Steva McQueena, "L'ultimo terrestre" (Poslednje poletje) Giana Alfonsa Pacinottija, "Poulet aux prunes" (Piščanec s slivami) Marjane Satrapi in Vincenta Paronnauda, "Faust" Aleksandra Sokurova, "Dark Horse" (Temni žrebec) Todda Solondza, "Himizu" Siona Sona, ki ga je posnel po istoimenski mangi, "Seediq Bale" (Mavrični bojevniki) Wei Te-Shenga in film presenečenja.

Poleg žirije uradnega tekmovalnega programa, ki je lani zlatega leva podelila filmu Tam nekje Sofie Coppole, bodo zasedale še tri žirije. Žirijo programa Horizonti bo vodil kitajski režiser, producent in scenarist Jia Zhang-Ke, žiriji, ki bo podelila nagrado Luigi De Laurentiis za prvenec, imenovano tudi lev prihodnosti, pa bo predsedoval italijanski režiser Carlo Mazzacurati. Na čelu žirije Controcampo Italiano, ki bo podelila nagrade za celovečerni, dokumentarni in kratki italijanski film, pa italijanski režiser Stefano Incerti.

Zlatega leva za življenjsko delo bo letos prejel italijanski režiser Marco Bellocchio, saj je, kot piše v utemeljitvi, "neumoren sprehajalec, prenašalec idej in raziskovalec nestalne meje med filmom in zgodovino". Nagrado bo 9. septembra Bellocchiu podelil italijanski mojster sedme umetnosti Bernardo Bertolucci.