Festival bo potekal od 31. avgusta do 10. septembra na Lidu. Foto: EPA
Festival bo potekal od 31. avgusta do 10. septembra na Lidu. Foto: EPA
The Ides of March
V Marčevih idah Clooney, ki je dramo Beauja Willimona Farragut North za film priredil z Grantom Heslovom, igra demokratskega predsedniškega kandidata, ki se poskuša znajti v neusmiljenem kolesju šikaniranja in umazanih iger washingtonske politične elite. Ryan Gosling igra njegovega predstavnika za tisk, Paul Giamatti pa predstavnika njegovega nasprotnika. Predstava Farragut North je nastala na podlagi Willimonovih izkušenj iz leta 2004, ko je sodeloval pri kampanji Howarda Deana.
Carnage
Scenarij za Carnage je Roman Polanski v sodelovanju s francosko dramatičarko Yasmino Rezo pisal še med večmesečnim hišnim priporom v svoji vili v švicarskem letovišču Gstaad. Izvirni Bog masakra je zgodba o dveh zakonskih parih, ki se spoznata, ker sta se njihova sina v šoli stepla.
Tinker, Tailor, Soldier, Spy
V filmu Tinker, Tailor, Soldier, Spy se je vohunski veteran George Smiley (Gary Oldman) prisiljen vrniti iz upokojitve, da bi pomagal razkrinkati sovjetskega vohuna v vrstah britanske obveščevalne službe MI6.

Benetke so svojo zgodovino že nekajkrat pisale kot leglo političnih intrig - zato je kot nalašč, da bo tamkajšnji filmski festival letos odprl film, ki razkriva spletke predsedniške kampanje. Marčeve ide (The Ides of March) so četrti režijski podvig Georgea Clooneyja. Clooney v filmu k sreči ni ostal le za kamero, ampak se je pokazal tudi pred njo; igra demokratskega predsedniškega kandidata, ki se poskuša znajti v neusmiljenem kolesju šikaniranja in umazanih igrer washingtonske politične elite. Ob njem v Marčevih idah igrajo še Ryan Gosling, Marisa Tomei, Paul Gimatti, Philip Seymour Hoffmamn, Jeffrey Wright in Max Minghela.

"Nevarne metode" Freuda in Junga
Kanadski režiser David Cronenberg se bo za glavno nagrado potegoval s filmom A Dangerous Method, ki je nastal po predlogi drame The Talking Cure britanskega dramatika Christopherja Hamptona; ta je tudi napisal adaptacijo za veliko platno. To je dobra novica, kajti Hampton je bil leta 2008 za scenarij za Pokoro (Atonement) nominiran za oskarja, 1989 pa ga je za Nevarna razmerja tudi dobil. David Cronenberg se je po trilerju Smrtne obljube znova obrnil na Vigga Mortensena, tokrat za spust v svet psihoanalize. Igralec danskega porekla bo igral samega Sigmunda Freuda, Carl Jung pa bo Michael Fassbender, igralsko zasedbo zaokrožita Vincent Cassel in Keira Knightley kot pacientka, ki se zbliža z Jungom, kar med psihoanalitikoma povzroči trenja.

Je Polanski še relevanten?
Kontroverzni poljski mojster Roman Polanski gre letos v boj s filmom Carnage, ki je pravzaprav filmska ekranizacija drame tudi pri nas precej priljubljene Yasmine Reze Bog masakra (2006). Režiser se festivala iz "pravnih razlogov", o katerih na tem mestu verjetno ni treba izgubljati dodatnih besed, ne bo udeležil. Če Polanski z lanskim političnim trilerjem Pisatelj v senci kritiške srenje ni uspel spraviti v ekstazo, pa tokrat za film adaptira z več tonyji nagrajeno dramo, pri čemer mu pomaga oskarjem dobro znana igralska zasedba: Kate Winslet, Christoph Waltz, Jodie Foster in John C. Reilly (skupaj imajo štiri oskarje in 12 nominacij).

V osrednji program je selektor Marco Müller uvrstil še filme Tinker, Taylor, Soldier, Spy Tomasa Alfredsona (Velika Britanija/Nemčija), Wuthering Heights Andree Arnold (Velika Britanija), Texas Killing Fields Ami Canaan Mann (ZDA), Quando la notte Cristine Comencini (Italija), Terraferma Emanueleja Crialeseja (Italija/Francija), 4:44 Last Day On Earth Abela Ferrare (ZDA), Killer Joe Williama Friedkina (ZDA), Un ete brulant Philippeja Garrela (Francija/Italija/Švica) in Taojie Ann Hui (Kitajska, Hongkong).

Vse od ruske adaptacije Fausta pa do vrnitve režiserke Perzepolisa
Za zlatega leva se bodo potegovali še Hahithalfut Erana Kolirina (Izrael/Nemčija), Alpeis Yorgosa Lanthimosa (Grčija), Shame Stevea McQueena (Velika Britanija), L'ultimo terrestre Giana Alfonsa Pacinottija (Italija), Poulet aux prunes Marjane Satrapi in Vincenta Paronnauda (Francija, Belgija, Nemčija), Faust Aleksandra Sokurova (Rusija), Dark Horse Todda Solondza (ZDA), Himizu Siona Sona (Japonska), Seediq Bale Wei Te-Shenga (Kitajska/Tajvan) in seveda že zgoraj omenjeni "film presenečenja".

V končni izbor se tako med drugim niso prebili težko pričakovana adaptacija romana On the Road v režiji Walterja Sallesa, The Lady, biografija Aung San Su Či, ki jo je posnel Luc Besson, ter novi film Wonga Kar-Waija, The Grandmasters.

Britanci - vedno ostra konkurenca
Veliko Britanijo bodo v tekmovalnem sporedu festivala, na katerem so v ospredju po navadi angleško govoreči filmi, zastopali trije večji projekti: Šved Tomas Alfredson režira ponovno ekranizacijo romana Johna le Carréja Tinker, Tailor, Soldier, Spy; v kriminalki, postavljeni v čas hladne vojne, nastopata Gary Oldman in oskarjevec Colin Firth, ki se na Lido vrača po silni hvali, ki jo je predlani požel za A Single Man.
Nato je tu še Andrea Arnold, ki je na veliko platno pripeljala klasični roman Viharni vrh, ter Steve McQueen, ki s svojim drugim filmom, Shame (Hunger je pred tremi leti pobral celo vrsto nagrad) raziskuje usodo s spolnostjo obsedenega Newyorčana (Michael Fassbender), h kateremu se preseli njegova mlajša sestra (Carey Mulligan).

Spomnimo se: zmagovalka lanskega festivala je bila Sofia Coppola, ki je zlatega leva dobila za svoj tipično melanholični film Tam nekje (Somewhere).

Madonna zgolj v spremljevalnem programu
Čeprav ji ne gre tako gladko kot glasbena kariera, Madonna že dolga leta skuša vsaj z eno nogo stati tudi v filmskih vodah. V Benetke letos potuje kot režiserka zgodovinske drame W.E., zgodbe o ljubezni med britanskim kraljem Edvardom VIII. in ameriško ločenko Wallis Simpson. W.E. bodo v Benetkah predvajali zunaj tekmovalnega programa.
V filmu, ki bo sočasno potekal na dveh ravneh - (za tiste čase) škandalozna kraljeva romanca bo prepletena z zgodbo o ljubezni med poročeno žensko in ruskim varnostnikom - bo Wallis Simpson igrala Britanka, Andrea Riseborough, za zdaj še relativno neznano ime, ki pa jo je letos na Berlinalu zveza European Film Promotion imenovala za eno izmed "vzhajajočih zvezd" evropskega filma.