Film Minimarket 24/7 prinaša zgodbo o sodobnem suženjstvu. Foto: Metra Films
Film Minimarket 24/7 prinaša zgodbo o sodobnem suženjstvu. Foto: Metra Films

Celovečerni prvenec ruskega scenarista in režiserja Michaela Borodina je nastal v rusko-slovensko-turški koprodukciji ter se je na festivalu v Berlinu uvrstil v tekmovalni program Panorama. Kot so sporočili s SFC-ja, je mednarodna konfederacija art kinematografov (Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai) pristojna za sestavo žirij za omenjeni tekmovalni program in za Forum, ki podeljuje tudi nagrade.

Prizor iz filma Minimarket 24/7. Foto: Metra Films
Prizor iz filma Minimarket 24/7. Foto: Metra Films

Programski sklop Panorama je namenjen predstavitvi filmov, ki so drzni in veljajo za favorite občinstva. Leta 1987 rojeni Borodin je ob prejetju nagrade povedal, da so z ekipo počaščeni. "Upamo, da bo nagrada Mednarodne konfederacije art kinematografov prispevala k temu, da si bo film, ki ga je mednarodno podprla tudi Slovenija, ogledalo čim več ljudi. To je prava pomoč filmu, ki jo zelo cenimo," so njegove besede navedli pri SFC-ju.

Minimarket 24/7 (angleški naslov je Convenience Store) prinaša zgodbo o sodobnem suženjstvu, ki mu je vsak dan priča tisoče brezbrižnih ljudi. Glavna junakinja filma Mukhabbat živi in dela v značilni samopostrežni prodajalni na obrobju Moskve. Tako kot drugi nezakoniti migranti v trgovini tudi ona za svoje delo ne dobi niti rublja in ni upravičena niti do kratkega predaha. Ko lastnik trgovine ugrabi njenega novorojenega sina, premaga obup in strah in si pribori svobodo. Zato mora zapustiti Rusijo. Doma, v Uzbekistanu, se začne boriti, da bi dobila nazaj svojega otroka. Ob tem se mora spopasti s številnimi izzivi, bolečino, izgubo in kompromisi, so vsebino filma povzeli pri SFC-ju.

Glavno vlogo v filmu je odigrala Zukara Sansizbaj. Foto: Metra Films
Glavno vlogo v filmu je odigrala Zukara Sansizbaj. Foto: Metra Films

Slovenska koproducenta filma sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, ki je v preteklosti med drugim sodelovala pri filmih Izlet (2011), Družinica (2017) in Sadeži pozabe (2020). Ekipo Minimarketa 24/7 so sestavljali še direktorica fotografije Ekaterina Smolina, glavni producent Artem Vasiljev iz ruske produkcijske hiše Metrafilms in koproducentka Diloy Gulun iz turške produkcijske hiše Karma Films.

Sorodna novica Zlati medved za Alcarràs, film o pridelovalcih breskev, ki se borijo za prihodnost

Kot sta še pred Berlinalom sporočila Pavlin in Štritof je bilo sodelovanje "pri tako mogočnem filmskem prvencu, kot je Minimarket 24/7, izjemna izkušnja. Pretresljiva, resnična zgodba o modernem suženjstvu na obrobju Moskve, je s srhljivo zgodbo in izjemno vizualno podobo prepričala festivalske selektorje različnih festivalov in na koncu je odločitev padla za Berlinale."

Letošnji Berlinale se je začel 10. februarja in se bo sklenil v nedeljo, v tekmovalni sekciji Generation Kplus pa se je s celovečernim prvencem Moja Vesna predstavila tudi slovenska režiserka Sara Kern. Timon Šturbej pa je bil eden od deseterice t. i. vzhajajočih zvezd (Shooting Stars) festivala, kjer so v zadnjih 25 letih predstavili 300 obetavnih igralskih imen.

Sicer so že nekaj dni pred sklepom festivala podelili najprestižnejše kipce, pri čemer je zlati medved za najboljši film prejela španska režiserka Carla Simón za film Alcarràs.