Šestintridesetletna španska režiserka Carla Simon je nagrado posvetila svoji družini in dejala, da
Šestintridesetletna španska režiserka Carla Simon je nagrado posvetila svoji družini in dejala, da "brez njih in svoje povezanosti s tem svetom ne bi mogla povedati te zgodbe". Foto: IMDb

"Imam se za hčerko Berlinala. To je naš dom. Zdi se mi, da bi se lahko sem kar preselila, kajti vedno, kadar pridemo, se zgodi nekaj izjemnega," je rekla šestintridesetletna režiserka Carla Simón, stara znanka mednarodnega filmskega festivala. Film je po besedah predsednika žirije M. Nighta Shyamalana med drugim nagrajen za izjemno igro vseh nastopajočih, od otroških igralcev do tistih v 80. letih, pa tudi, ker mu uspe prikazati nežnost in komičnost družine in njenega boja. Pripoveduje zgodbo o majhni vasi Alcarràs v Kataloniji, kjer se družina preživlja z nasadom breskev, dokler njihovega obstoja ne ogrožajo megalomanski načrti, s katerimi bi drevje nadomestili s sončnimi celicami.

Zmagovalni film Alcarràs pripoveduje o družini pridelovalcev breskev v majhni katalonski vasi, ki se bori za svojo prihodnost. Foto: IMDb
Zmagovalni film Alcarràs pripoveduje o družini pridelovalcev breskev v majhni katalonski vasi, ki se bori za svojo prihodnost. Foto: IMDb

"To je za ljudi, ki obdelujejo zemljo!"
Carla Simón se je v zahvalnem govoru med drugim zahvalila čudoviti igralski zasedbi, ki nikoli prej ni igrala. Navdih za zgodbo je dobila pri svoji družini v Alcarràsu, ki goji prav takšen nasad. "Medveda posvečam majhnim družinam kmetovalcev, ki vsak dan obdelujejo zemljo, njihovo delo pa je danes nekakšen način upora. To je za ljudi, ki obdelujejo zemljo," je dejala v zahvalnem govoru.

Prvi obisk Berlinala se je izplačal francoski cineastki Claire Denis, ki je za film Both Sides of the Blade (v izvirniku Avec amour et acharnement) osvojila srebrnega medveda za režijo. V filmu Juliette Binoche in Vincent Lindon upodobita par, ki se mu začne rušiti ljubezenski svet.

Srebrnega medveda – veliko nagrado je žirija namenila južnokorejskemu filmu z angleškim naslovom The Novelist's Film, ki ga je režiral Hong Sangsoo. Gre za zgodbo o pisateljici, ki na poti do knjigarne, ki jo vodi njen prijatelj, srečuje različne ljudi. Nagrado žirije je prejel še mehiški film Robe of Gems, dolgometražni prvenec Natalie Lopez Gallardo, ki obravnava številna izginotja ljudi v Mehiki, prepletenost sistemov, policijskega in kriminalnega, popoln kaos, v katerega nepovabljeni nimajo vstopa.

Srebrnega medveda za režijo je žirija namenila francoski režiserki Claire Denis za Avec amour et acharnement, zgodbo o paru, ki se jima začne rušiti ljubezenski svet. Foto: IMDb
Srebrnega medveda za režijo je žirija namenila francoski režiserki Claire Denis za Avec amour et acharnement, zgodbo o paru, ki se jima začne rušiti ljubezenski svet. Foto: IMDb

Za najboljšo glavno vlogo je bila nagrajena Meltem Kaptan za nastop v filmu Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush. Igralka je nagrado poklonila vsem pravim Kurnazam in "vsem materam, katerih ljubezen je močnejša od meja". Laura Basuki pa je prejela medveda za najboljšo stransko vlogo za igro v indonezijskem filmu z angleškim naslovom Before, Now & Then.

Meltem Kaptan, dobitnica srebrnega medveda za najboljšo glavno vlogo, in sicer za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush. Foto: IMDb
Meltem Kaptan, dobitnica srebrnega medveda za najboljšo glavno vlogo, in sicer za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush. Foto: IMDb

Srebrni medved za scenarij je šel v roke Laile Stieler za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush. Nemško-francosko koprodukcijo je režiral Andreas Dresen. Za izjemen umetniški prispevek pa je nagrajen kamboški režiser Rithy Panh za film Everything Will Be Ok. Zlatega medveda za najboljši kratki film je prejel film Trap ruske režiserke Anastasie Veber.

V desetih dneh je bilo v več sekcijah na ogled 179 premier, 18 filmov se je predstavljalo v osrednjem mednarodnem tekmovalnem programu. Med temi so letos prevladovali francoski filmi, nobeden v programu pa se ni omenjal kot izraziti favorit. O glavnih nagradah je odločala žirija pod vodstvom ameriškega režiserja M. Nighta Shyamalana.

Zlatega medveda za življenjsko delo je prejela Isabelle Huppert, ki je zaradi okužbe s koronavirusom tik pred zdajci odpovedala udeležbo na festivalu. Foto: EPA
Zlatega medveda za življenjsko delo je prejela Isabelle Huppert, ki je zaradi okužbe s koronavirusom tik pred zdajci odpovedala udeležbo na festivalu. Foto: EPA

Nagrada Isabelle Huppert, igralki, ki uteleša to, kar naj bi bil kino
Že pred začetkom festivala je bilo znano, da prejme zlatega medveda za življenjsko delo francoska igralka Isabelle Huppert, ki pa je zaradi okužbe z novim koronavirusom tik pred zdajci odpovedala udeležbo na festivalu. Podelitev nagrade cenjeni francoski igralki je potekala v torek pozno zvečer, v njenem imenu pa je kipec prevzel Laurent Lariviere, režiser filma A propos de Joan, v katerem igra Isabelle Huppert in so ga premierno predvajali takoj po podelitvi nagrade.

Umetniški direktor festivala Carlo Chatrian je Isabelle Huppert označil ne le za glamurozno, temveč tudi za izjemno predano igralko. Po njegovem mnenju je utelešenje tega, kar naj bi bil kino.

Isabelle Huppert se je podelitvi pridružila prek videa. Bila je vidno ganjena, na vprašanje, kako se počuti, pa se je igralka, ki jo je občinstvo na platnu videlo uokvirjeno ob logotipu festivala, pošalila, da je tako, kot bi bila v medvedji kletki, a da je v redu.

Povedala je še, da se doma, v karanteni, počuti nekoliko osamljeno, da pa nikakor ni sama. Obkrožena da je z vsemi režiserji in režiserkami, z vsemi igralci in igralkami, ki so kadar koli delali z njo, pa tudi z ducati ženskih likov, ki jih je oživila v filmih. "Morda niso bile vse simpatične, toda potrudila sem se, da jih približam občinstvu," je dejala. In še: "Ne znam si predstavljati življenja brez kina. Vsaj svojega življenja ne."

Sorodna novica Vzhajajoča zvezda Timon Šturbej tudi z željo po vlogi "v dobrem evropskem filmu"

Berlinale, ki spada ob Benetkah in Cannesu med tri največje filmske festivale na svetu, se je začel 10. februarja, potekal pa v večji meri v živo. Zaradi zdravstvenih razmer je vodstvo festivala prilagodilo koncept, po katerem je prvi del festivala večinoma namenjen strokovni javnosti, zadnji štirje dnevi pa so rezervirani za širšo javnost.

Letos so podelitev nagrad uresničili nekaj dni pred sklepom festivala, ki se ga udeležujejo številne filmske ekipe in zvezdniška imena, med njimi Juliette Binoche, Emma Thompson, Charlotte Gainsbourg, Francois Ozon in Claire Denis, ki želijo svetovne premiere filmov v pandemičnem času med gledalce pospremiti v živo.

V tekmovalni sekciji Generation Kplus se s celovečernim prvencem, slovensko-avstralsko koprodukcijo Moja Vesna, predstavlja Sara Kern. Film, umeščen v Avstralijo, se posveča sestrama in njunemu očetu, ki se po smrti matere vsak na svoj način spoprijemajo z žalovanjem.

Festival se bo sklenil v nedeljo, 20. februarja.