Povprečen človek v tako mrzli vodi lahko preživi največ pet minut, Rusinja pa je zdržala več kot dvakrat dlje. Foto: Iz filma On the Edge
Povprečen človek v tako mrzli vodi lahko preživi največ pet minut, Rusinja pa je zdržala več kot dvakrat dlje. Foto: Iz filma On the Edge

Veliko nagrado, poimenovano po tej živalski vrsti, so na 5. mednarodnem festivalu podvodnega filma Sprehodi pod morjem v Slovenskih Konjicah tokrat podeljevali drugič.

Svetovna premiera na slovenskih tleh
Avseenkova, nekdanja svetovna rekorderka v potapljanju na dah, je s svojim ekstremnim podvigom svetovno javnost navdušila leta 2011, o čemer so takrat poročali številni mediji. Ker strokovnjaki menijo, da beluge ne marajo stika z umetnimi materiali, kakršne so tudi potapljaške obleke, se je v mrzlo arktično morje, kjer je temperatura vode blizu nič stopinj Celzija, k njim podala popolnoma gola. Povprečen človek v tako mrzli vodi lahko preživi največ pet minut, Rusinja pa je napor premagala s pomočjo joge in meditacije ter je v vodi z belugami zdržala kar deset minut in 40 sekund.

Iz njene dogodivščine je nastala tudi filmska stvaritev, ki je bila v Slovenskih Konjicah v soboto prikazana prvič zunaj ruskih meja, tako da se lahko omenjeni festival pohvali z nekakšno svetovno premiero. Dogodka se je udeležila tudi potapljačica sama in bila ob prejemu nagrade v konkurenci še treh filmov vidno ganjena.

Podvodna filmska umetnost
Konjiški festival je edini takšen v jadranski regiji, na njem pa je prikazana podvodna filmska umetnost, ki je svojo festivalsko pot začela konec preteklega leta in jo bo med drugim nadaljevala na Zlatem delfinu v Moskvi, jeseni pa končala na najstarejšem tovrstnem festivalu v Marseillu.

Sprehodi pod morjem so v organizaciji Plavalnega kluba Slovenske Konjice nastali iz nekdanjega mednarodnega simpozija Potapljanje AST, ki so ga prvič pripravili pred desetimi leti. Potem ko simpozij lani ni bil del festivala, se je letos v svoji deveti izvedbi vrnil v Slovenske Konjice.

V ospredju simpozija je bil predvsem razvoj sodobnih smernic v potapljanju, zlasti na področju varnosti pri potapljanju. Pustolovci namreč širijo potapljanje na območja, kjer veljajo ekstremne razmere, vedno več pa je znanega tudi na področju potapljanja invalidov.

Filmski del festivala je namenjen splošni javnosti in potapljanje približuje ljudem s pomočjo podvodne fotografije, filmov iz podvodnega sveta, ki so bili nagrajeni na svetovnih festivalih, pa tudi z druženjem potapljačev in znanstvenikov z vseh koncev sveta. Poleg nagrajenega ruskega filma je premierno uprizoritev doživela še domača zgodba o potapljanju slovenskih invalidov z naslovom Pravljica o povodnem možu.