Sredi 60. let prejšnjega stoletja na Poljskem mlada Anna, preden sprejme nunske zaobljube, obišče svojo teto, sodnico in nekdanjo tožilko, povezano z Stalinovim režimom. Razkrije ji njeno pravo ime in družinsko skrivnost - Annini oziroma Idini starši so bili med vojno umorjeni Judje. Skupaj se podata na pot odkrivanja preteklosti Foto: Imdb
Sredi 60. let prejšnjega stoletja na Poljskem mlada Anna, preden sprejme nunske zaobljube, obišče svojo teto, sodnico in nekdanjo tožilko, povezano z Stalinovim režimom. Razkrije ji njeno pravo ime in družinsko skrivnost - Annini oziroma Idini starši so bili med vojno umorjeni Judje. Skupaj se podata na pot odkrivanja preteklosti Foto: Imdb
Mike Leigh je o Gospodu Turnerju razmišljal zelo dolgo in si od začetka v glavni vlogi predstavljal Timothyja Spalla. Spall je priprave na vlogo začel pri osnovah ter tri leta obiskoval tečaj slikanja. O Turnerjevem zasebnem življenju sicer ni dosti znanega, saj ga je umetnik držal zase. Spall je ustvaril podobo grobega in neartikuliraneega neotesaneža, a vnesel tudi toplino in velikodušnost samozavestnega umetnika. Foto: Liffe
Marion Cotillard je prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Dva dneva, ena noč bratov Dardenne. Foto: Kinodvor

Ida režiserja in soscenarista Pawla Pawlikowskega je nase opozoril že pred tem z več poljskimi in evropskimi nagradami, med drugim ga je za najboljši film razglasila poljska filmska akademija, najdemo ga tudi med kandidati za tujejezičnega oskarja.

Pawlikowski se je ob prevzemu nagrade za režijo, ki mu jo je izročila legendarna igralka Liv Ullmann, zahvalil drugim, da so bili tokrat poraženci. Med številnimi nagradami je film Ida prepričal tudi z izvrstno fotografijo, ki jo podpisujeta Lukazs Zal in Ryszard Lenczewski in tako pobral nagrado Carlo Di Palma.

Timothy Spall navdušil kot Turner, Marion Cotillard kot obupana delavka
Za najboljšega evropskega igralca je bil razglašen Timothy Spall za vlogo slikarja Josepha M. W. Turnerja v filimu Mika Leigha Gospod Turner. Spall je dejal, da nagrade ni pričakoval. "To je veliko presenečenje, obute imam svoje hecne čevlje," se je pošalil britanski igralec.

Najboljša evropska igralka je postala Marion Cotillard za vlogo v filmu Dva dneva, ena noč bratov Dardenne. Film spremlja mlado žensko v enem koncu tedna, ki se po preživeti depresiji znajde v hudi dilemi. Direktor tovarne je njenim sodelavcem dal na izbiro tisoč evrov dodatka ali možnost, da njihova sodelavka obdrži delo. Glasovanje se je nagnilo v korist denarju, a zaradi pritiskov in groženj nekaterih dobi Sandra možnost ponovnega glasovanja. Do ponedeljka zjutraj se tako poda na nemogočo misijo prepričati sodelavce, da se odpovedo dodatku.

Režiser, ki se ne ustraši preprek
Častno nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji je prejel britanski režiser Steve McQueen. Predsednik Evropske filmske akademije (EFA) Wim Wenders je dejal, da je McQueen režiser, ki se ne ustraši preprek, in ga imenoval za legendo. Lavreat je nagrado posvetil legendarnemu francoskemu režiserju Jeanu Vigu.

Radostna feministka Agnes Varda
Nagrado za življenjsko delo za izjemen prispevek k filmski umetnosti je prevzela režiserka in scenaristka Agnes Varda. Predsednica odbora EFA Agnieszka Holland je francosko filmarko, staro 86 let, označila "za najmlajšo veliko umetnico" na podelitvi. Varda je požela stoječe ovacije. Dejala je, da je skušala biti "radostna feministka" in pokomentirala, da bi moralo biti med nominiranci več žensk.

Za najboljši evropski animirani film je obveljal italijanski film L'arte della felicita (Umetnost sreče), ki ga podpisuje Alessandro Rak, nagrada za odkritje leta fipresci pa je pripadla filmu Pleme v režiji Miroslava Slabošpickija.

Nagrade EFA so podelili v latvijski narodni operi v Rigi, letošnji Evropski prestolnici kulture. Podelitev, na kateri so se zbrali številni evropski filmarji, odprla predsednik akademije Wim Wenders in predsednica odbora EFA Agnieszka Holland. Za evropski film leta so se poleg zmagovalca potegovali še Višja sila Rubena Östlunda, Leviatan Andreja Zvjaginceva, Nimfomanka, 1. in 2. del, Larsa von Trierja in Zimsko spanje Nuri Bilge Ceylan.

Med nominiranimi filmi ni bilo nobenega slovenskega, med podeljevalci nagrad pa sta bila tudi igralca Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro. Lani je EFA, ki združuje 3000 evropskih filmarjev, vsem pa je skupen cilj promoviranja evropske filmske industrije, za najboljši film razglasila Neskončno lepoto italijanskega režiserja Paola Sorrentina.