"Ni besed, ki bi izrazile mojo pretresenost in žalost v povezavi s tragično nesrečo, ki je vzela življenje Halyne Hutchins, žene, matere in naše nadvse spoštovane sodelavke," je po tragični nesreči na snemanju zapisal Alec Baldwin na Twitterju. Foto: Reuters

"V zadnjih nekaj dneh in med pripravami na predhodno zaslišanje 3. maja so bila razkrita nova dejstva, ki zahtevajo nadaljnjo preiskavo in sodnomedicinsko analizo. Zato bomo zavrnili obtožbe za nenaklepni umor proti Baldwinu, da bi izvedli nadaljnjo preiskavo," sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tožilca Kari Morrissey in Jason Lewis iz ameriške zvezne države Nova Mehika, kjer so snemali film.

Nova skupina posebnih tožilcev po odstopu okrožnega tožilca
Tožilca sta dodala, da s to odločitvijo Baldwin ni kriv za kaznivo dejanje, a bi bile obtožbe lahko vnovič vložene. Toda kot sta pojasnila, pa obtožbe proti Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila na snemanju odgovorna za orožje, ostajajo nespremenjene.

Za umik obtožbe za nenaklepni uboj so se odločili tri tedne po tem, ko je primer po odstopu okrožnega tožilca prevzela nova skupina posebnih tožilcev. Ti so se pospešeno pripravljali na omenjeno preliminarno zaslišanje v začetku maja, da bi ugotovili, ali imajo dovolj dokazov za sojenje. "Nova dejstva" so po pisanju nemške tiskovne agencije DPA sprožila tudi vprašanja o tem, ali je prejšnja ekipa tožilcev imela vse dokaze, preden se je odločila obtožiti Baldwina, Gutierrez-Reed in pomočnika režiserja Davida Hallsa, ki je igralcu izročil nabito pištolo. Halls je sicer bil v preteklem mesecu obsojen na šest mesecev pogojne kazni.

Prizor s snemanja filma Rust zunaj Santa Feja v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Foto: AP
Prizor s snemanja filma Rust zunaj Santa Feja v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Foto: AP

Pištola spremenjena pred dostavo na snemanje
Do odločitve je prišlo po tem, ko so tožilci prejeli nove informacije za primer, in sicer da je bila Baldwinova pištola spremenjena, preden so jo dostavili na snemanje nizkoproračunskega vesterna oktobra 2021. Tako so po pisanju DPA-ja povedali trije ljudje, ki so seznanjeni s primerom, a niso bili pooblaščeni za podajanje komentarjev.

Replika starodobnega revolverja colt .45 je bila opremljena z novim sprožilcem, kar je povečalo verjetnost, da bi se lahko sprožila, je povedal Baldwin. Trdil je tudi, da ni potegnil sprožilca, ko je med vajo v stari leseni cerkvi na prostranem ranču zunaj Santa Feja ustrelil 42-letno direktorico fotografije Halyno Hutchins. Ranjen je bil tudi 48-letni režiser filma Joel Souza, a je ta okreval.

Orožarka priznala, da je igralcu napolnila pištolo
Gutierrez Reed je priznala, da je napolnila Baldwinovo pištolo, njeni odvetniki pa pričakujejo, da bo na koncu procesa oproščena. Igralčeva zagovornika Luke Nikas in Alex Spiro sta odločitev, ki naj bi jo potrdili danes v Santa Feju, pozdravila in dodala, da spodbujata ustrezno preiskavo dejstev in okoliščin tragične nesreče.

V Ukrajini rojena Halyna Hutchins je odraščala v sovjetski vojaški bazi na severnem tečajniku. V preteklosti je delovala tudi kot raziskovalna novinarka na območju Evrope, leta 2015 pa je diplomirala na ameriškem filmskem inštitutu (AFI), štiri leta pozneje je bila izglasovana za eno izmed ameriških vzhajajočih zvezd med direktorji fotografije.Foto: AP
V Ukrajini rojena Halyna Hutchins je odraščala v sovjetski vojaški bazi na severnem tečajniku. V preteklosti je delovala tudi kot raziskovalna novinarka na območju Evrope, leta 2015 pa je diplomirala na ameriškem filmskem inštitutu (AFI), štiri leta pozneje je bila izglasovana za eno izmed ameriških vzhajajočih zvezd med direktorji fotografije.Foto: AP

Snemalna ekipa se seli v Montano
Snemanje filma Rust naj bi se nadaljevalo v novem kraju v ameriški zvezni državi Montani. Sodišče v Novi Mehiki je Baldwinu dovolilo dokončanje snemanja, hkrati pa mu je prepovedalo uporabo orožja in uživanje alkohola. 65-letni igralec je sicer tudi eden od producentov filma, sicer pa se na delo vrača mešana ekipa prejšnjih in novih sodelavcev. Prizor, ki so ga snemali, ko se je zgodila tragična nesreča, je bil spremenjen, so potrdili v produkcijski hiši Rust Movie Productions, a niso povedali, kako so ga spremenili.

Dogajanje filma Rust je postavljeno v 80. leta 19. stoletja in sledi sleparju Harlandu Rustu (Baldwin), ki je po nesreči ubil človeka. Na njegovo glavo je razpisana nagrada, zato skupaj s 13-letnim vnukom beži tako pred roko pravice kot pred lovci na glave.