Od tragedije naprej so se proti vpletenim vrstile predvsem obtožbe o malomarnosti. Foto: EPA
Od tragedije naprej so se proti vpletenim vrstile predvsem obtožbe o malomarnosti. Foto: EPA

Leta 2021 je med vajo za vestern Rust prišlo do hude nesreče – za direktorico fotografije Halyno Hutchins je bil usoden pravi naboj, izstreljen iz pištole, ki jo je v roki držal Alex Baldwin, poškodovan je bil tudi režiser Joel Souza. V povzetku obdukcije je bil torej vzrok smrti strelna rana prsnega koša, med poznejšo policijsko preiskavo niso našli dokazov, ki bi namigovali, da je bilo pravo strelivo na prizorišču snemanja namerno položeno v strelno orožje. Ker ni bilo očitnega namena povzročanja škode ali smrti, naj bi šlo za nesrečo.

Sorodna novica Alec Baldwin je vložil tožbo, da bi si opral ime po strelski nesreči na snemanju

Tožilci so danes sporočili odločitev, da bosta tako ameriški igralec kot tudi orožarka tega filma Hannah Gutierrez-Reed obtožena nenaklepnega uboja. Obtožena se bosta morala zagovarjati pred poroto, če bosta obsojena, jima grozi 18 mesecev zapora in globa v višini 5000 dolarjev (okoli 4600 evrov).

Forenziki FBI-ja so med testiranjem, s katerim so preizkušali delovanje orožja, odkrili, da s pištolo, ko je bila napeta, ni bilo mogoče streljati, ne da bi potegnili sprožilec. Ugotovili pa so tudi, da se je sčasoma pojavila okvara – notranji deli so se zlomili, zaradi česar se je pištola sprožila že v napetem položaju, brez sprožitve petelina, poroča CNN.

Baldwin odgovornost preložil na druge

Od tragedije naprej so se proti vpletenim vrstile predvsem obtožbe o malomarnosti, 64-letnik pa je vztrajal pri trditvi, da ni vedel, da filmski rekvizit, s katerim naj bi streljal med snemanjem, vsebuje pravi naboj. Obenem je trdil tudi, da na sprožilec sploh ni pritisnil.

Sorodna novica Alec Baldwin do poravnave z družino Halyne Hutchins

V enem izmed intervjujev je odgovornost preložil na Gutierrez-Reed, ki je bila zadolžena za orožje in rekvizite, in pomočnika režiserja Dava Hallsa, ki mu je pištolo izročil. Ta je podpisal sporazum o priznanju krivde "za obtožbo malomarne uporabe smrtonosnega orožja". Pogoji tega dogovora vključujejo šest mesecev pogojne kazni. Proti režiserju Souzi ne bodo vložili obtožb.

Morje tožb, snemanje se bo kmalu nadaljevalo

Lanskega oktobra je družina žrtve dosegla nerazkrito poravnavo v tožbi, vloženi proti Baldwinu in drugim, ki so sodelovali pri produkciji filma. Novembra je zvezdnik sicer vložil tožbo proti Gutierrez-Reed in Hallsu ter drugim posameznikom, povezanim s filmom. Oba sta sicer prek svojih odvetnikov trdila, da nista kriva, Baldwina pa obtožila, da je krivdo vali na druge. Orožarka je tožila dobavitelja orožja in streliva za film ter njegovega ustanovitelja in trdila, da je prodal paket lažnih nabojev, med katerimi pa so bili tudi pravi. Krivdo je zanikal.

Produkcija filma naj bi se sicer nadaljevala kmalu, Matthew Hutchins, mož pokojne Halyne, pa naj bi se kot del dogovora pridružil kot izvršni producent.