Alec Baldwin vztraja, da mu je bilo rečeno, da je pištola varna. Foto: AP
Alec Baldwin vztraja, da mu je bilo rečeno, da je pištola varna. Foto: AP

Baldwin je vložil tožbo na višjem sodišču v Los Angelesu zaradi domnevne malomarnosti proti nekaterim ljudem, ki jih je tožila nadzornica scenarija Mamie Mitchell. Med drugim zahteva delež morebitne odškodnine, ki bi jo Mitchell nemara dobila od ljudi, ki jih je Baldwin poimensko navedel, in zahteva, da plačajo morebitno odškodnino, ocenjeno zanj, poroča Associated Press (AP).

Mamie Mitchell je v usodnem trenutku stala za Halyno Hutchins, ki je umrla kmalu po strelu med pripravami za sceno v vesternu Rust na ranču s filmsko kuliso na obrobju Santa Feja 21. oktobra lani. Mitchell je nato tožila Baldwina, ki je bil tudi producent filma, produkcijsko podjetje in številne druge vpletene zaradi napada in malomarnosti.

"Ta tragedija se je zgodila na filmskem prizorišču."
Baldwin v svoji tožbi trdi, da je s Halyno Hutchins med pripravami za sceno preverjal kadre, pri čemer je usmeril pištolo v njeno smer, potegnil nazaj in spustil kladivo pištole, ki se je sprožila. Strel je usodno ranil direktorico fotografije, režiserja Joela Souzo pa je zadel v ramo. Baldwin trdi, da niti on niti direktorica fotografije nista vedela, da je v pištoli pravi naboj. "Ta tragedija se je zgodila na filmskem prizorišču – ne na strelišču, ne na bojišču, ne na lokaciji, kjer bi morala obstajati celo majhna možnost, da bi pištola vsebovala pravo strelivo," piše v tožbi.

Baldwin vztraja, da mu je bilo rečeno, da je pištola varna. Prav tako vztraja, da ni potegnil sprožilca, a je nedavno forenzično poročilo FBI-ja pokazalo, da se orožje ne bi moglo sprožiti, če ne bi potegnili sprožilca. "Bolj kot kogar koli drugega na tem snemanju so na Baldwina neupravičeno gledali kot na povzročitelja te tragedije. S temi tožbami želi Baldwin oprati svoje ime," piše v njegovi tožbi. Nadalje piše še, da je zaradi streljanja izgubil več priložnosti in je ostal brez dela ter je "fizično in čustveno trpel zaradi žalosti, ki so jo povzročili ti dogodki".

Halyna Hutchins (1979–2021). Foto: AP
Halyna Hutchins (1979–2021). Foto: AP

Urad medicinskega preiskovalca v Novi Mehiki je ugotovil, da je šlo za nesrečo. Vendar pa tožilci preiskujejo potek dogodkov, povezanih s streljanjem, da bi ugotovili, ali bo treba vložiti kazensko ovadbo. Aprila je urad za varnost in zdravje pri delu v tej zvezni državi naložil najvišjo globo v znesku 137.000 dolarjev zoper Rust Movie Productions in opominjal o varnostnih pomanjkljivostih, vključno s pričevanjem, da so vodje produkcije sprejeli omejene ali pa sploh nobenih ukrepov za obravnavo dveh ponesrečenih izstrelitev slepih nabojev na snemanju pred usodnim streljanjem. Produkcijska hiša sicer izpodbija kazen.

Producenti napovedali nadaljevanje projekta
Baldwinova tožba navaja malomarnost orožarke Hannah Guttierez-Reed, rekviziterke Sarah Zachry, prvega pomočnika režiserja in varnostnega koordinatorja Davida Hallsa, ki je igralcu predal pištolo, dobavitelja streliva Setha Kenneyja in njegovo podjetje PDQ Arm & Prop. Vsi navedeni zanikajo odgovornost za smrtonosno streljanje. Za zdaj je le Jason Bowles, odvetnik Hannah Gutierrez-Reed, potrdil, da pregleduje Baldwinovo tožbo.

Oktobra je družina pokojne snemalke sporočila, da so se dogovorili za poravnavo še ene tožbe proti igralcu in producentom filma. Producenti pa so sporočili, da nameravajo januarja 2023 znova zagnati projekt, še poroča AP.