V Osijeku rojeni Zlatko Burić, ki že od osemdesetih živi in dela na Danskem, v filmu zaigra ruskega oligarha. Foto: IMDb
V Osijeku rojeni Zlatko Burić, ki že od osemdesetih živi in dela na Danskem, v filmu zaigra ruskega oligarha. Foto: IMDb

Gledalce Trikotnika žalosti bodo tako zaprosili, da režiserju na posebnem obrazcu vnaprej posredujejo podrobnosti o sebi in bodo na tak način prisiljeni k interakciji s filmom. Posebna projekcija filma bo konec tega meseca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Trikotnik žalosti

"V primerjavi z državami, kot sta Francija in ZDA, imamo Skandinavci bolj pasivno kulturo občinstva," je v izjavi ob tem poudaril Östlund, dvakratni dobitnik canske zlate palme. "Tukaj se skrivamo na svojih sedežih in prevzemamo manj odgovornosti za videno," je še dodal in povedal, da "gredo po projekcijah domov, ne da bi razpravljali o tem, kar so videli".

"Občinstvo mora razumeti svojo vlogo"
Projekcija filma je predvidena 28. januarja na filmskem festivalu v Göteborgu na Švedskem. 48-letni Östlund je pojasnil, da skupno gledanje filma "izboljša izkušnjo in postavi višji standard za to, kar je prikazano na platnu". "Da bo kinematografska kultura cvetela in dosegla svoj polni potencial, mora občinstvo razumeti svojo vlogo," je prepričan.

Trikotnik žalosti je ostra satira o razrednem konfliktu. Film je maja lani prejel glavno nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. Nagrado za najboljši evropski film, režijo in scenarij mu je decembra lani podelila tudi Evropska filmska akademija. Leta 2017 je Östlund prejel svojo prvo zlato palmo za film Kvadrat.

"Trikotnik žalosti razume, kako absurdno je, kadar se bogataši okitijo s plaščem progresivnosti, zato – morda v trenutku samozavedanja – svoje like z brodolomom pomeče z ladje: na njihovem Titaniku jih bo namesto dostojanstvenega orkestra na dno spremljal miks europop uspešnic," je o filmu med drugim zapisala filmska kritičarka Ana Jurc.