Boris Dvornik je kot gledališki igralec najbolj zaznamoval narodno gledališče v Splitu, kjer je med drugim več kot 300-krat nastopil v opereti Mala Floramy. Foto: Hrvatsko narodno kazalište Split
Boris Dvornik je kot gledališki igralec najbolj zaznamoval narodno gledališče v Splitu, kjer je med drugim več kot 300-krat nastopil v opereti Mala Floramy. Foto: Hrvatsko narodno kazalište Split
Boris Dvornik
Povsem prvi celovečerec, v katerem je nastopil Boris Dvornik, je bil film Deveti krog slovenskega režiserja Franceta Štiglica.
Umerl je igralec Boris Dvornik

To je bil leta 1960 posneti vojni film Deveti krog, ki se je prebil celo med 5 nominirancev za oskarja za najboljši tujejezični film. V svojem filmskem debiju je Dvornik odigral mladega Hrvata, ki se poroči z Židinjo (Dušica Žegarac), da bi jo rešil pred nacističnim koncentracijskim taboriščem. Vloga je Dvornika izstrelila med najbolj priljubljene jugoslovanske igralce in mu zagotovila mnogo novih ponudb za nastope v največjih produkcijah jugoslovanske kinematografije.



Velika četverica jugoslovanskega filma
Dvornik je poleg Ljubiše Samardžića, Milene Dravić in 'Bate' Živojinovića veljal za veliko zvezdo 'jugofilma'. Priznanja mu niso izrekale le množice oboževalcev, ampak tudi stroka. Po vrsti nastopov v komedijah je po letu 1966 Boris Dvornik sprejel več vlog v filmih s tematiko narodnoosvobodilnega boja. Za nastopa v filmih Most Hajrudina Krvavaca in Kad čuješ zvona Antuna Vrdoljaka - zgodnji Vrdoljakov film je zaradi zgodbe o treh sosednjih vaseh, katerih prebivalci prisegajo na tri različne veroizpovedi, še danes aktualen - je Dvornik prejel tudi nagrado zlata arena na filmskem festivalu v Pulju.

Vrhunec priljubljenosti z Našim malim mestom
Vrhunec kariere Borisa Dvornika je bilo verjetno nastopanje v kultni seriji Naše malo mesto, trinajstih epizodah, posnetih po knjigi Miljenka Smoje, ki je pred male ekrane prikovala množice Jugoslovanov. V tem času je bil Dvornik zaposlen tudi v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu, v katerem je blestel v opereti Mala Floramy Iva Tijardovića. Več kot tristokrat je Dvornik nastopil v tem delu, kot operetni igralec pa je med drugim prepričal tudi v Straussovem Netopirju.

Temni madeži kariere in življenja
Sicer pa je bilo v življenju in karieri Borisa Dvornika tudi nekaj "madežev". Dvornikova kariera je tako v zadnjih letih nazadovala predvsem zaradi njegove predanosti alkoholu, nekaj pa so k temu prispevale tudi posledice možganske kapi. Kot napačno so nekateri presojali tudi igralčevo odločitev, da se preizkusi v politiki. Leta 1992 je tako na listi HDZ-ja kandidiral na parlamentarnih volitvah, katerih izid mu je prinesel tudi mesto v hrvaškem saboru. Po bliskovitem spoznanju (potrebno je bilo le mesec dni), da politična kariera ni zanj, se je Dvornik mestu poslanca odpovedal.

Bata Živojinović o prijatelju in kolegu
S politiko je povezan tudi spor med nekdanjima prijateljema in sodelavcema pri več filmskih projektih Dvornikom in Bato Živojinovićem. Do spora, ki se izrazil tudi v več v javnosti izrečenih ostrih izjavah, je prišlo v času vojne za osamosvojitev Hrvaške. Danes je razkol očitno pozabljen in Živojinovič je po poročanju Jutarnjega lista ob Dvornikovi smrti izjavil: "Za mene bo vedno ostal živ. V zadnjih letih sva se večkrat mirila in se prepirala. Bila sva dva stara bedaka, ki sta pustila nekomu drugemu, da naju je zavedel. Vendar je za Dvornika v mojem srcu vedno ostal prostor. Kakor je živel, tako je tudi odšel, vendar vem, da me zgoraj čaka in da se nikoli več ne bova skregala."
P. B.
Umerl je igralec Boris Dvornik