Kadar se pri reševanju primera znajde v slepi ulici, se Vrenko odpravi stran - najraje v tujino - in si s
Kadar se pri reševanju primera znajde v slepi ulici, se Vrenko odpravi stran - najraje v tujino - in si s "sprostitveno terapije" razbistri možgane. Foto: Televizija Slovenija

Da bi zaznamovali premiero nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka, ki je v nedeljo zvečer začela šesttedensko gostovanje na malih zaslonih, bomo na MMC-ju med tri bralce razdelili izvode prvih treh kriminalnih romanov Avgusta Demšarja, ki so služili kot literarna predloga za prvo sezono nadaljevanke v režiji Slobodana Maksimovića in Borisa Jurjaševiča.

Nagradna igra

Če se potegujete za katerega od treh romanov - Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek Led -, morate odgovoriti na nagradno vprašanje:

Kako je naslov najnovejšega romana Avgusta Demšarja, ki je izšel lani?

Nagradna igra je zaključena. Izžrebanke smo o nagradi že obvestili.


Pravila nagradne igre si preberite tukaj.

Sorodna novica Avgust Demšar: "Kriminalke se ne splača pisati za kaj manj, kot je umor"

Roman Olje na balkonu – v ekranizaciji sta epizodi dobili naslov Zlatovranka – nam Demšar predstavi zamišljenega, a neverjetno ostroumnega višjega inšpektorja Martina Vrenka. Zgodba se odvija v hitrem tempu, brez kakršnega koli zavlačevanja: Marta K. nekega jutra najde zdravnika, pri katerem čisti, zvrnjeno sedečega na stolu sredi kuhinje, pod njim pa sta se iz prerezanih zapestij natekli že dve luži krvi. Osumljencev in potencialnih prič je dovolj, saj je zdravnik živel v luksuzni stanovanjski stolpnici, ki je zgrajena tako, da marsikdo lahko vidi bližnjemu v stanovanje (ali za njim opreza na hodniku). Diplomirani psiholog Vrenko in njegov mladi pripravnik Breznik se lotita preizpraševanja sosedov: spoznali bomo mlado "notranjo oblikovalko" brez okusa za oblikovanje, fotografa redkih ptic, izletniški zakonski par in upokojenega oficirja, ki trdi, da od doma ne hodi ...

Kmalu po primeru umrlega zdravnika Vrenka čaka že drugi primer, Retrospektiva. Doleti ga čisto po naključju, na odprtju razstave, ki se ga je udeležil z ženo (literarni Vrenko je, v nasprotju s televizijskim, poročen). Sredi slovesnega dogodka udari tragedija: na stranišču je nekdo ubil enega od treh sinov pokojnega slikarja, ki mu je retrospektiva posvečena. Zadeve se dodatno zapletejo, ko naslednji dan umorijo ostarelo slikarjevo sestro, in celo s slikami na razstavi se začnejo dogajati čudne reči. Vrenko in Breznik morata odgovore med drugim iskati v Trstu, prav pa bo prišlo tudi Vrenkovo poznavanje zgodovine umetnosti.

Avgust Demšar je v intervjuju za MMC o
Avgust Demšar je v intervjuju za MMC o "pobijanju ljudi za literarturo" povedal sledeče: "Na začetku nisem razmišljal o tem, zakaj me zanima umor; hotel sem se preprosto pokloniti S. S. Van Dinu, ki je leta 1927 postuliral, da se kriminalke ne splača pisati za kaj manj, kot je umor. Nihče ne bo prebral tristo strani romana, da bi ugotovil, kdo je izmaknil kozarec vložene zelenjave. Potem pa je seveda prišlo do tega, da sem moral umor opisati in o njem razmišljati. Globoko spoštujem življenje – tega ne mislim v religioznem, ampak v etičnem, človeškem smislu. Včasih moj razmislek o dragocenosti življenja pronica tudi v sam roman, a načeloma se skušam temu izogibati." Foto: Založba Pivec
Sorodna novica Čas za umor: Primeri inšpektorja Vrenka

V Tankem ledu Demšar uvede tretjo stalno literarno osebo, kriminalistično inšpektorico Ivano Premk, ki je bila v prvih dveh knjigah na porodniškem dopustu. Obenem je to prvi roman, kjer se začnejo žrtve res kopičiti: na delovnem izletu učiteljskega kolektiva nekdo s prometno nesrečo s poti spravi eno od udeleženk – toda ali je bila to sploh oseba, ki ji je bila smrt namenjena? Vrenko se tokrat globlje kot kadar koli prej zaplete v patologijo morilce in razmišlja o vzvodih, ki lahko nekoga privedejo do tega, da začne sejati smrt. Literarno morda najbolj dovršeno delo od vseh treh.

Prva epizoda Primerov inšpektorja Vrenka je bila premierno na sporedu v nedeljo na Prvem programu Televizije Slovenija, preostanek sezone pa se bo odvil v prihodnjih petih tednih.

Glavno vlogo inšpektorja Vrenka je prevzel Dario Varga, njegovi desni roki na policiji pa sta odigrala Jurij Drevenšek in Lotos Šparovec. Katarina Čas igra inšpektorjevo prijateljico in lastnico džezovskega lokala Mojco, Janez Hočevar – Rifle njegovega očeta, ob njih pa se pojavi še vrsta drugih prepoznavnih igralk in igralcev, kot so Uroš Smolej, Milena Zupančič, Ivanka Mežan, Tone Kuntner in drugi.