Njegov zadnji celovečerec Polsestra ima kar dva glavna lika, odtujeni polsestri Ireno in Nežo, ki ju upodabljata Urša Menart in Liza Marijina. Polsestra je bil tokratni Film tedna.

Polsestra, slovenski film
Sorodna novica "Resnično življenje je bolj dolgočasno kot filmi – a to še ni razlog, da bi delali dolgočasne filme"

V središču filmske pripovedi je zgodba o dveh odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin zaživeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Njuna težava je, da iz različnih razlogov težko izražata čustva naklonjenosti, vendar pa skupno bivanje in razreševanje dogodkov iz njune preteklosti počasi spreminja njun medsebojni odnos.

Spopadanje s preteklostjo in sedanjostjo, stisnjeno med štiri stene
"Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati naklonjenosti," pravi Kozole o svojem celovečercu. "Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, po navadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo. Na kratko, to je film o sovraštvu in odpuščanju."

Urša Menart in Liza Marijina v vlogah polsester, ki po Kozoletovih besedah
Urša Menart in Liza Marijina v vlogah polsester, ki po Kozoletovih besedah "ne želita imeti nič skupnega in negirata vsako podobnost, vendar na koncu najdeta to, kar najbolj zanikata." Foto: Kinodvor

Za to slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo je Kozole napisal scenarij skupaj z Uršo Menart in Ognjenom Sviličićem, direktor fotografije je Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, producent pa Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. V filmu so v osrednjih vlogah nastopili še Jurij Drevenšek (Brane), Peter Musevski (Silvo) in Labina Mitevska (Ardita).

Sorodna novica Letos brez vesne za najboljši film, najboljši igrani celovečerec je Ne pozabi dihati

Uspešen pohod po festivalih
Slabi dve uri trajajoči film je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih leta 2019, kjer je Kozole tri leta prej prejel kristalni globus za režijo za celovečerec Nočno življenje.

Polsestra je bila po odmevni premieri in odličnih kritikah prikazana na številnih mednarodnih filmskih festivalih ‒ med drugim v Sarajevu v BiH-u, Haifi v Izraelu in Corku na Irskem. Na 22. Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorožu so Lizo Marijino nagradili z vesno za najboljšo žensko vlogo.