Skozi niz izobraževalno-dokumentarnih oddaj in filmov, ki so nastali v produkciji Televizije Slovenija, bo mogoče spremljati, kako v naravi poteka življenje, kar razkriva oddaja Biotopi, z Andrejem Dobleharjem se bo mogoče povzpeti na Kulturne vrhove, poleg tega pa še spoznavati geološko dediščino Geoparka Karavanke, prisluhniti zgodbi projekta LIFEGENMON, v katerem strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije spremljajo genetsko raznolikost jelke in bukve, ter v dveh delih Naveze raziskovati položaj žensk v alpinizmu.

Oddaje in filmi bodo na sporedu do 17. aprila od ponedeljka do petka ob 17.50 na TV SLO 1.

Biotopi

Niso ne živali ne rastline – lahko pa živijo tako na rastlinah kot v živalskem telesu. Foto: MMC RTV SLO
Niso ne živali ne rastline – lahko pa živijo tako na rastlinah kot v živalskem telesu. Foto: MMC RTV SLO

Biotopi so serija dokumentarnih in izobraževalnih oddaj, v katerih razkrivajo nekatere življenjske prostore in predstavljajo posamezne živalske vrste in rastline. V Izobraževalnem programu Televizije Slovenija nastajajo že dobro desetletje. Ekipo, ki spremlja življenje v naravi, sestavljajo režiserka Aleksandra Vokač, direktor fotografije Bernard Perme in scenaristka Ana Dular Radovan. Skupaj s strokovnjaki in znanstveniki s področij biologije, ekologije, naravovarstva, botanike odkrivajo, kakšna življenjska okolja najdemo v Sloveniji.

V sredo bo na sporedu epizoda, v kateri predstavljajo glive, organizme, ki so pravzaprav ustvarili pogoje za življenje na kopnem in celo vzgojili prve kopenske rastline. Dva izmed delov, ki sta že bila predvajana, Življenje na travniku in Tujerodne vrste v gozdovih, si lahko ogledate v pripetih posnetkih.

Življenje na travniku, dokumentarna oddaja
Tujerodne vrste v gozdovih, dokumentarna oddaja

Kulturni vrhovi

Dokumentarna serija Kulturni vrhovi predstavlja dediščino, povezano s slovenskimi višinskimi točkami, ki niso samo geografski vrhovi, temveč predstavljajo tudi vrhove zgodovine, kulture in umetnosti. Avtor in voditelj serije je Andrej Doblehar, serija pa je nastala v režiji Aleša Žemlje in Nine Blažin. "To je bil obsežen televizijski projekt, saj je v sedmih letih, med 2010 in 2016, nastalo 27 polurnih oddaj," pravi Doblehar.

V četrtek vabi k ogledu Vesela in Žalostna gora v Mirnski dolini, katere imeni pričata o močni čustveni angažiranosti romarjev in različnih pobožnostih, ki so se razvile pred stoletji, nekatere so še danes žive. Žalostno goro je v času bivanja na Dolenjskem v času pred drugo svetovno vojno obiskal in opisal tudi Prežihov Voranc.

Vinico in Dragatuš povezuje Župančičeva spominska pot, ki vodi tudi mimo cerkve na Žežlju. Foto: MMC RTV SLO
Vinico in Dragatuš povezuje Župančičeva spominska pot, ki vodi tudi mimo cerkve na Žežlju. Foto: MMC RTV SLO

V petek bo pogled usmerjen v Kostanjevico nad Novo Gorico, za katero že dve stoletji skrbijo patri frančiškani. V grobnici so pokopani francoski kralji Burboni, po katerih je dobila ime sorta vrtnic. Prav tam je nekoč deloval slavist in jezikoslovec pater Stanislav Škrabec.

Sobotno popoldne pa bo odneslo v Žeželj nad Vinico, mimo katere vodi Župančičeva spominska pot. To je pomembna belokranjska božja pot in umetnostni spomenik, kjer se že stoletja zbirajo domačini in sosednji Hrvati.

Geopark Karavanke (tretji del)

Območje Geoparka Karavanke odlikujejo hribovske kolesarske transverzale, v avstrijskem delu geoparka pa še posebno gosto omrežje urejenih kolesarskih poti z delom mednarodne Dravske kolesarske poti. Foto: SOJ RTV SLO
Območje Geoparka Karavanke odlikujejo hribovske kolesarske transverzale, v avstrijskem delu geoparka pa še posebno gosto omrežje urejenih kolesarskih poti z delom mednarodne Dravske kolesarske poti. Foto: SOJ RTV SLO

"Snemanje serije Geopark Karavanke je bilo kar velik izziv, saj je območje geoparka polno izjemnih naravnih zanimivosti, od podzemnih do visokogorskih. Prav za tretji del smo dobesedno lovili pravi čas cvetenja visokogorske flore na Smrekovcu, Peci in Obirju in obenem kot na tomboli tudi vreme za panorame in poglede, brez katerih ni mogoče dobro predstaviti takega območja," je o ustvarjanju povedala scenaristka Aleša Valič.

Tretji del serije, skozi katerega vodijo kolesarji, bo premierno predvajan 14. aprila. Območje tega čezmejnega geoparka je veliko kar 1067 kvadratnih kilometrov, njegova osrednja privlačnost pa je izjemna geološka dediščina, ki se razkriva v sledeh trka med afriško in evrazijsko celinsko ploščo. Geopark Karavanke je med drugim vključen med Unescove globalne geoparke.

Gozd in podnebne spremembe

Gozd in podnebne spremembe. Foto: SOJ RTV SLO
Gozd in podnebne spremembe. Foto: SOJ RTV SLO

15. aprila pa bo imel premiero aktualen film o slovenskem gozdu, ki ga že krepko prizadevajo spremembe podnebnih razmer. Oddaja predstavi projekt LIFEGENMON, v katerem strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije spremljajo genetsko raznolikost jelke in bukve in ugotavljajo, kako pestrost ohraniti in uporabiti v korist gozdu. V prihodnosti bo predvsem bukev, kraljica slovenskega gozda, nadomestila občutljivo smreko na rastiščih, kjer je z gotovostjo pričakovati ostrejše razmere zaradi sprememb podnebja.

Scenaristka Aleša Valič je povedala, da so za snemanja obiskali prizorišča ujm, ki so dobesedno pometle z gozdom. "To je bilo pretresljivo videti, zato upam, da bodo sporočila in strokovna spoznanja stroke, ki se že dalj časa ukvarja z raziskavami in možnostmi, kako slovenske gozdove čim bolje pripraviti na spremenjeno podnebje, res naletelo na plodna tla."

Naveze

Nova serija Naveze pa se osredotoča na položaj žensk v alpinizmu. Prvi del, naslovljen Odločne, močne in vztrajne, sledi alpinističnim navdušenkam, ki jih poleg ljubezni do gora druži tudi prijateljstvo. Zaradi skupne želje po pogostejših ženskih navezah se odločijo obiskati muzej in raziskati zgodovino ženskega alpinizma, kjer spoznajo Marijo Štremfelj, ki jim svetuje pri izbiri smeri ter jih popelje skozi svojo alpinistično kariero.

Po dolgi poti alpinističnega udejstvovanja Evo Dolenc od naziva alpinistke loči le še izpitna tura. Tudi to lahko spremljamo v seriji. Foto: MMC RTV SLO
Po dolgi poti alpinističnega udejstvovanja Evo Dolenc od naziva alpinistke loči le še izpitna tura. Tudi to lahko spremljamo v seriji. Foto: MMC RTV SLO

Prva epizoda bo imela premiero 16. aprila. Že naslednje popoldne pa bo premierno na sporedu že drugi del z naslovom Postala bom alpinistka. Scenarij seriji je napisala Katarina Klemenčič, režiral pa Aleš Žemlja, ki je povedal, da so z ekipo kot pravi gorniki vstajali okoli treh ponoči, da so bili ob svitu že visoko.