Foto:
Foto:
Film Kako sem ubil svetnika je nastal v slovenski koprodukciji.
Festival bo odprl film Slaba vzgoja špankega režiserja Pedra Almodovarja.
Janez Lapajne, režiser filma Šelestenje, bo med festivalom vodil filmsko šolo.
SFS se bo končal, Liffe pa začel.

Ta bo do 24. novembra ponudil največ filmov doslej, kar 114, in to v devetih sekcijah. Poleg že uveljavljenih sta letos med njimi dve novi; Odbitki in Gverila. Odbitki prinašajo izbor celovečernih filmov mladih režiserjev, ki se ukvarjajo s sodobno udarno tematiko. S sekcijo Gverila pa se na Liffe vračajo dokumentarni filmi.


Svoje mnenje o festivalu lahko sporočite na našem forumu.

O ozadju našega največjega filmskega festivala pa si lahko več preberete v dnevniku, ki ga piše njegova programska direktorica Jelka Stergel.


V boju za vodomca

Največje pozornosti bodo seveda tudi letos deležni filmi v sekciji Perspektive, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec. Žirija v sestavi Alissa Simon, Christine Dollhofer in Brane Šturbej bo zmagovalca izbrala med osemnajstimi filmi.

Med njimi sta tudi film Ruševine slovenskega režiserja Janeza Burgerja in film Teone Mitevske Kako sem ubil svetnika, ki je nastal v makedonski, francoski in slovenski koprodukciji.

Nagrajenec občinstva prejme zlati kolut
Svojega zmagovalca bo izbralo tudi občinstvo, in sicer med 29 filmi v sekciji Obzorja. Letošnja novost pa je tudi glasovanje prek mobilnega telefona. Izbrani film bo dobil nagrado zlati kolut, Cankarjev dom pa ga bo odkupil za predvajanje po Sloveniji.

Velika filmska imena
Med ostalimi sekcijami -Perspektive, Ekstravaganca, Proti vetru, Posvečeno Kim Ki-Duk in izbor kratkih filmov - velja še posebej omeniti sekcijo Predpremiere, v sklopu katere si bo mogoče poleg že omenjenega Almodovarjevega ogledati še filme Altmana, Akina in Jarmuscha.

Vsakodnevno dogajanje v filmskem časopisu
Organizatorji pa so poskrbeli tudi za pester spremljevalni program. Poleg filmske delavnice PoEtika pod vodstvom režiserja Janeza Lapajneta bodo vsakodnevno potekali pogovori s filmskimi ustvarjalci, izhajal pa bo tudi festivalski časopis.

Izognite se vrstam
Projekcije bodo potekale v Cankarjevem domu, Kinodvoru, kinu Vič in kinu Komuna. Že pregovornim velikim vrstam pred blagajno pa se lahko izognete z nakupom vstopnic prek svetovnega spleta in prek storitve M-vstopnice na multimedijskem portalu Planet.

Konec SFS in začetek Liffa
Sočasno z začetkom Liffa pa se je s podelitvijo nagrad in projekcijo zmagovalnega filma v Cankarjevem domu končal 7. Slovenski filmski festival.