V slovenskih kinematografih bo skrivnosti Iluminatov Robert Langdon odkrival od 14. maja. Foto: Kolosej
V slovenskih kinematografih bo skrivnosti Iluminatov Robert Langdon odkrival od 14. maja. Foto: Kolosej
Angeli in demoni
Angele in demone je Ron Howard posnel po istoimenski uspešnici avtorja Dana Browna. Foto: Uradna stran filma

Medtem ko bo večina preostalega sveta na premiero filmske predelave še enega romana ameriškega pisatelja Dana Browna morala počakati do 14. oziroma 15. maja, si bodo v Rimu triler lahko ogledali že ta ponedeljek. Langdona tokrat v samo središče Vatikana potegnejo dogodki, ko sledijo smrti svetega očeta, ko ugrabijo štiri kardinale, najverjetnejše papeževe naslednike. Langdona odkrije, da za vsem stoji skrivna bratovščina Iluminatov, sledi pa ga popeljejo po raznih stoletja starih spomeniki večnega mesta. "On ni človek, ki mu Vatikan zaupa, on je človek, ki ga Vatikan potrebuje," je zapisal ob filmu njegov režiser Ron Howard.

Ob Tomu Hanksu, ki tako drugič nastopa kot profesor Langdon, igra v filmu tudi 'jedij' Ewan McGregor, ki nastopa kot Camerlengo. Ta vodi Vatikan med papeževo smrtjo in izvolitvijo njegovega naslednika. "Sam se vidi kot človek, ki bo naredil, kar koli je potrebno, da bi rešil Cerkev pred Iluminati in vsem, kar ti predstavljajo," o svojem liku pravi McGregor.

Z Angeli in demoni se predstavniki Cerkve ne ukvarjajo toliko, kot so se z Da Vincijevo šifro, ki je kljub številnim nasprotovanjem (ali morda ravno zaradi teh) s prodajo vstopnic po vsem svetu v blagajno prinesla 750 milijonov dolarjev.

Prepoved snemanja v rimskih cerkvah
Rimska nadškofija je sicer prepovedala snemanje Angelov in demonov v rimskih cerkvah, a je filmska ekipa s posnetki, ki so jih uspeli ujeti v turiste preoblečeni snemalci, zgodovinske spomenike poustvarila v losangeleškem studiu.

Howard je v odzivu na očitke, da film blati Katoliško cerkev z izmišljenimi zgodbami, med drugim napovedal film, ki bo pritegnil tudi kritike, saj je zanimiva kriminalka, postavljena v čudovito atmosfero Rima.

M. K.