Sklepni večer filmskega festivala v istrskem mestu Motovunu. Foto: MotovunFilmFestival
Sklepni večer filmskega festivala v istrskem mestu Motovunu. Foto: MotovunFilmFestival
Glavni nagrajenec festivala je film Smrt gospoda Lazarescuja. Foto: Motovun Film Festival
Sedmi filmski festival v Motovunu. Foto: RTV SLO

Poleg glavne nagrade, ki so jo poimenovali propeler Motovuna, so na sklepni večer festivala včeraj podelili tudi priznanje Od A do A za najboljši film na območju od Albanije do Avstrije, ki je šel tokrat v roke režiserju Darku Mitrevskemu za makedonsko-italijansko koprodukcijo Bal-can-can. Igralki Natalie Pres in Emily Blunt sta za vlogi v britanskem filmu My Summer of Love režiserja Pawla Pawlikovskega prejeli posebno priznanje žirije, danski film Day and Night režiserja Simona Staha pa se lahko pohvali z nagrado mednarodnega združenja filmski kritikov (FIPRESCI).

Tudi nagrada Amnesty Internationala
Zmagovalni film prikazuje tragikomično zgodbo o gospodu Lazarescuju, ki mu postane slabo in ga nenadoma posrka vase brezobzirni zdravstveni sistem. Po oceni strokovne žirije je Puiujev film najbolj prepričljivo obravnaval tudi tematiko človekovih pravic, saj je poleg glavne nagrade prejel še priznanje organizacije Amnesty International. Tega podeljujejo za najboljši kratki ali celovečerni film s človekoljubno-pravno tematiko, letos pa se je za ta naslov potegovalo 14 filmov.

Filmi v istrski atmosferi
Na festivalu v istrskem mestu Motovun, ki je letos potekal sedmič, so prikazali okoli 80 filmov, med katerimi sta bila tudi slovenska Ruševine Janeza Burgerja in Slepilo Jana Bilodjeriča. Med filmi pa si je bilo mogoče ogledati tudi Manderlay režiserja Larsa von Trierja, Land of Plenty Wima Wendersa in My Stepbrothers Frankenstein Valerija Todorovskega. Med dolgometražnimi dokumentarnimi filmi pa so organizatorji letos ponudili The Yes Men (Dan Ollman, Sarah Price in Chris Smith), Darwin's Nightmare (Hubert Sauper) in Tarnation (Jonathan Caouette).

V času festivala, ki naj bi ga po nekaterih ocenah v petih dneh obiskalo okoli 25.000 ljubiteljev filmske umetnosti, je bilo nekaj filmov na voljo tudi v okviru festivalskega programa Motovun Online. Ta je ponujal izbor kratkih filmov, ki si jih lahko ogledate kar doma.