Od devetdesetih let 19. stoletja pa do dvajsetih let naslednjega so približno 80 odstotkov filmov namenoma pobarvali. Barvo je na stranski tir za nekaj časa potisnila uvedba zvoka; vrnila se je šele z vzponom Tehnicolorja. Foto: National Media Museum
Od devetdesetih let 19. stoletja pa do dvajsetih let naslednjega so približno 80 odstotkov filmov namenoma pobarvali. Barvo je na stranski tir za nekaj časa potisnila uvedba zvoka; vrnila se je šele z vzponom Tehnicolorja. Foto: National Media Museum
Edwarda Turnerja je pri 29 letih (leta 1903) nenadoma pokopal infarkt, zato svojega dela nikoli ni mogel do konca izpopolniti. Foto: YouTube
Edward Turner je svoj postopek lovljenja barve na film patentiral več kot desetletje pred izumom Tehnicolorja (leta 1916) - a je danes kljub temu le še pozabljena opomba v zgodovinskih knjigah. Foto: National Media Museum

V Narodnem muzeju medijev v Bradfordu v Veliki Britaniji so se našli verjetno prvi barvni filmi, ki so bili kdaj posneti. Datirajo v leti 1901 in 1902, poleg zgoraj opisanega prizora pa je snemalec v svoj objektiv ujel še (isto) deklico na gugalnici, pisano papigo, pomol in promenado Brightona, promet na cesti Knightsbridge in korakajoče vojake. Film ni v naravnih, pač pa naknadno dodanih barvah, a obenem gre za prvi poskus barvanja filma v zgodovini in je kot tak izjemno pomemben.

Za kamero je stal snemalec in izumitelj Edward Raymond Turner (1873-1903), oče omenjenih otrok, ki se je fotografiji zapisal pri rosnih 15 letih in ki je med drugim delal tudi kot pomočnik fotografskega pionirja Fredericka Eugena Ivesa. Na spletni strani muzeja izvemo, da sta Turner in njegov mecen Frederick Marshal Lee proces snemanja v barvah patentirala leta 1899. Šlo naj bi za kompleksen postopek, ki je narekoval fotografiranje soslednih kadrov na črno-bel film, a skozi modre, zelene in rdeče filtre. S posebnim projektorjem so se te podobe na platnu združile v eno samo, barvno.

Kinemacolour: izum pride med ljudi
Potem ko je Turner pri 29 letih nenadoma umrl za infarktom, je angloameriški filmski producent, distributer in pionir na področju dokumentarnega filma Charles Urban priskrbel denar, da je George Albert Smith lahko izpopolnil delo, ki ga je Turner začel. Ker so bile podobe večkrat zabrisane, je Smith ocenil, da postopek ni uporaben. Leta 1906 je izumil preprostejšega, dvobarvnega, ki je narekoval projiciranje črno-belega filma izmenjaje skozi rdeč in sinji filter. Ta postopek je Urban od leta 1909 dalje promoviral kot Kinemacolour in danes velja za prvi komercialno uspešen postopek barvanja filma.

Turnerjevi poskusni filmi so bili zakopani globoko v Urbanovi zasebni zbirki, ki je leta 1937 prešla v roke londonskega muzeja znanosti. Guardian poroča, da so filme odkrili pred približno tremi leti, ko so zbirko iz prestolnice selili v Bradford.

Projektor, ki so ga sestavljali več let
Bryony Dixon, kuratorka nemega filma pri Britanskem filmskem inštitutu (BFI), poudarja, da so za obstoj filma vedeli že nekaj časa, da pa tehnologija šele zdaj dopušča, da ga lahko tudi gledamo. Težave je povzročal njegov nenavadni format - 38 "in še malo" milimetrov - za katerega je bilo treba sestaviti poseben projektor.

Barve že v sami zibelki filma
Odkritje je po besedah Dixonove pomembno tudi za "razblinjanje uveljavljene predstave, da so bili stari filmi črno-beli - med devetdesetimi leti 19. stoletja in dvajsetimi naslednjega so približno 80 odstotkov filmov namenoma pobarvali. Barvo je na stranski tir za nekaj časa potisnila uvedba zvoka; vrnila se je šele z vzponom Tehnicolorja."