Še zadnje priprave na prihod filmskih zvezdnikov. Foto: EPA
Še zadnje priprave na prihod filmskih zvezdnikov. Foto: EPA
V okviru festivala bo na ogled razstava Dobrodošel, gospod Hitchcock, ki beleži štiridnevno bivanje slavnega režiserja in njegove žene v Baskiji v času premiere filma Vrtoglavica (1958) na šesti izdaji filmskega festivala v San Sebastianu. Foto: EPA
Festival se je iz praznika španskega filma razvil v eno najpomembnejših filmskih prireditev na svetu. Foto: EPA
Kitajska zvezdnica Fan Bingbing je že prispela v Donostio, kot domačini imenujejo svoje mesto. Foto: EPA

Film je nastal po resnični zgodbi francoske zdravnice Irene Frachon, ki je razkrila smrtonosne stranske učinke zdravila Mediator. Festival se bo sklenil 24. septembra.

Rothova Ameriška pastorala na platnu
Poleg uvodnega se za nagrado zlata školjka za najboljši film poteguje še 16 filmov. Med njimi je tudi Ameriška pastorala, režijski prvenec Ewana McGregorja, ki je nastal po istoimenskem romanu Philipa Rotha. Prav tako se za nagrado potegujeta filma I Am Not Madame Bovary kitajskega režiserja Feng Šjaoganga z zvezdnico Fan Bingbing v glavni vlogi in The Oath islandskega režiserja Baltasarja Kormakura.

Zunaj konkurence bo evropsko premiero doživel film Sedem minut čez polnoč, v katerem je zaigrala Sigourney Weaver. Režijo filma, ki je nastal po istoimenskem romanu Patricka Nessa, je prevzel španski režiser Juan Antonio Bayone. Zgodba pripoveduje o dečku Conorju, ki ga, medtem ko njegova mati umira za rakom, ponoči obiskuje pošast.

Poklon Sigourney Weaver in Ethanu Hawku
Sigourney Weaver bo na festivalu prejela nagrado donostia za življenjsko delo, s katero bodo počastili tudi igralca Ethana Hawka. Igralec bo v San Sebastanu predstavil remake vesterna Sedem veličastnih, ki ga je režiral Antoine Fuqua.

Na rdeči preprogi sicer pričakujejo še imena, kot so Richard Gere, Monica Bellucci, Gael Garcia Bernal in Javier Bardem.

Zunaj konkurence bodo prikazali tudi film Snowden o najbolj znanem žvižgaču na svetu, ki ga je režiral Oliver Stone, in francosko-belgijsko koprodukcijo The Odyssey, ki pripoveduje o življenju legendarnega raziskovalca Jacquesa Cousteauja. Film bo tudi sklenil letošnji festival.

Zanimiva mešanica filmov
"Prepričani smo, da bo letošnja ena od velikih izdaj festivala," je povedal direktor festivala Jose Luis Rebordinos in poudaril, da bo letošnji festival ponudil mešanico filmov že uveljavljenih režiserjev in režijskih prvencev, komercialno naravnanih in nekomercialnih projektov.

V žiriji za glavne festivalske nagrade, ki ji predseduje danski režiser Bille August, so še argentinska režiserka Anahi Berneri, španska producentka Esther Garcia, kitajski režiser Džja Džangke, nemška kostumografka Bina Daigeler, ameriški direktor fotografije Matthew Libatique in producentka Nadia Turincev.

Festival, ki je prvič potekal leta 1953, je bil v začetnih letih posvečen zgolj španskemu filmu, nato pa se je uveljavil kot ena najpomembnejših mednarodnih filmskih prireditev na svetu.