Mickey Rourke je po zlatem globusu, bafti (na fotografiji med slavjem po prejetju bafte) in številnih drugih nagradah za glavno vlogo v drami The Wrestler dobil še spirita. Naslednja postaja: oskar? Foto: EPA
Mickey Rourke je po zlatem globusu, bafti (na fotografiji med slavjem po prejetju bafte) in številnih drugih nagradah za glavno vlogo v drami The Wrestler dobil še spirita. Naslednja postaja: oskar? Foto: EPA
Sean Penn (Milk), Mickey Rourke (The Wrestler)
Menda najhujšo oviro na poti do oskarja predstavlja Sean Penn, ki je blestel v drami o gejevskem politiku Milk. Foto: EPA
Melissa Leo
Melissa Leo se zaveda, da proti Meryl Streep ali Kate Winslet nima možnosti. A na Oskarjih se dogajajo tudi presenečenja ... Foto: EPA

Zvezdnik filma The Wrestler, Mickey Rourke, je dobil nagrado za najboljšo glavno moško vlogo v filmu o ovenelem rokoborcu, s katerim mu je uspela vrnitev na zemljevid hollywoodskih zvezd.

V desetletju od aretacije do vrste nagrad
Rourke, hollywoodski "porednež", čigar kariera se je tako rekoč končala pred nekaj leti in zdaj s pomočjo vloge v Wrestlerju spet oživela, je užival v pozornosti, ko je prejel nagrado ob (na pol) stoječih ovacijah.

Potem ko je na usta poljubil režiserja filma Darrena Aronofskega - sicer je letos spirita za najboljšo režijo dobil Tom McCarthy za Obiskovalca -, je 56-letnik izbruhnil v govorni plaz, v katerem se je spomnil svoje aretacije pred 10 leti, pozval Hollywood, naj da še eno priložnost njegovemu prijatelju Ericu Robertsu in komaj zadrževal solze ob poklonu svoji nedavno preminuli čivavi, Lokiju, ki se ji je zahvalil že ob prejetju zlatega globusa.

Za kinematografijo pri omenjenem filmu je bila nagrajena francoska snemalka Maryse Alberti, režiser Aronofsky pa je v zaodrju povedal, da upa, da bo še kdaj delal z Rourkom: "Šalila sva se, da bom počakal še pet let, da spet zabrede v težave, potem pa ga pridem iskat in oživim njegovo kariero."

Rourka ogroža Penn, Leova brez šans?
Rourke in zvezdnik filma Milk, Sean Penn, ki ga sicer na Spiritih ni bilo, veljata za največja favorita na nocojšnjih Oskarjih. Vsako leto določen odstotek dobitnikov spiritov dobi tudi oskarja in Aronofsky je diplomatsko namignil, da bi bila idealna rešitev redka, a mogoča: zlati kipec naj dajo kar obema.

Zvezdnica filma Frozen River Melissa Leo, ki je v bitki za spirita premagala še eno oskarjevsko nominiranko za najboljšo žensko glavno vlogo, Anne Hathaway (Rachel Getting Married), pa si ne dela utvar: "Nimam možnosti. Ne stavite name," je komentirala svoje možnosti za oskarja. Po njenem mnenju se bo bitka v tej kategoriji bila med Meryl Streep v Dvomu in Kate Winslet v Bralcu.

Scenarist Milka: Amerika mora spoznati geje
Med filmi, ki so odnesli po več spiritov, je tudi Milk: dobil ga je James Franco, ki se je predstavil v stranski vlogi gejevskega ljubimca Pennovega lika, pa Dustin Lance Black za svoj prvi scenarij.

Black je novinarjem povedal, da se morajo geji in lezbijke na novo predstaviti skupnostim, v katerih živijo, da bi preprečili, ponovitev česar takšnega, kot je pred kratkim izglasovana prepoved gejevskih porok v Kaliforniji. "Verjamem, da ima Amerika rada geje in lezbijke. Morda nas le še niso spoznali," pravi. Black se poteguje tudi za oskarja - to je ena od osmih nominacij za Milk - in pravi, da misli, da se bo dobro izteklo, saj je sanjač.

Woody Allen je dobil nagrado za scenarij filma Vicky Cristina Barcelona, v katerem je nastopila dobitnica spirita za najboljšo stransko igralko, Španka Penelope Cruz. Voditelj podelitve, britanski komik Steve Coogan, se je pošalil, da bi morali v čast Allenu uvesti novo kategorijo: "najboljše mečkanje dveh deklet pod pretvezo umetnosti".

Nagrade spirit, ki veljajo tudi za "umetniške oskarje", so podelili 24., namenjene so počastitvi nizkoproračunskih ameriških filmov, ki so izvirni in/ali provokativni, hkrati pa vsaj v določeni meri neodvisno financirani.

A. K.