Rourkova zvezda spet sveti: v Sarajevu se je kar trlo oboževalcev, ki so želeli od blizu videti zvezdnika Rokoborca. Foto: EPA
Rourkova zvezda spet sveti: v Sarajevu se je kar trlo oboževalcev, ki so želeli od blizu videti zvezdnika Rokoborca. Foto: EPA

Nisem več star 20 let, in ko te pri mojih letih vržejo na tla, te bo nekaj gotovo bolelo.

Mickey Rourke o snemanju Rokoborca
Mickey Rourke
Na obisku v Sarajevu je Rourke poklepetal z novinarji in oboževalci. Foto: EPA

57-letni igralec je na pogovoru z novinarji in oboževalci na Sarajevskem filmskem festivalu povedal, da je bil skoraj 14 let brez dela, ker se ni obnašal primerno in profesionalno in ni bil odgovoren. Pravi, da za uničenje prvega dela svoje kariere krivi sebe. Kot je znano, je zvezdnik v Hollywoodu poniknil zaradi izgredov in zavračanja vlog, piše AP.

"Plačal sem ceno za to," je povedal v Sarajevu. Leta na dnu pa so bila težka, je razkril. "Bolje je nikoli delati kot imeti delo in nato postati nihče. In nihče sem bil kakih 12, 13 let. Počutiš se bedno in nimaš več nadzora."

Namesto ene kar dve priložnosti
Nato pa se je vrnil. Najprej v Mestu greha, sledil pa je Rokoborec Darrena Aronofskega, ki se je zavzel za to, da bi prav Rourke dobil naslovno vlogo, čeprav so meceni filma temu nasprotovali. Režiser je pristal celo na kompromis, skromni šestmilijonski proračun filma. In v vlogi je Rourke zablestel, prinesla mu je tudi nominacijo za oskarja, ki pa mu ga je nato "speljal" Sean Penn.

Rourke je povedal, da ni pričakoval še ene priložnosti, nato pa je dobil kar dve. "Počutim se blagoslovljenega, hvaležnega, srečnega ..." je dodal.

"Zame igre ni bilo nikoli konec"
Kot najstnik je Rourke treniral samoobrambo, nato pa se je začel ukvarjati z boksom in bil je celo amaterski boksar. Preden se je odloči za igro. "Mislim, da mi je šport dal razmišljanje, da se moram premikati, da nisem mrtev. Naučiš se pobrati s tal in se boriti naprej ... Zame igre nikoli ni bilo konec," je povedal.

Neizprosen trening, dieta in poškodbe
Rokoborec je njegov najljubši film, je povedal Rourke, a je bil zanj tudi najtežji. Za vlogo rokoborca je moral trdo trenirati in na dan pojesti šest obrokov, da je pridobil 15 kilogramov. "Nisem več star 20 let, in ko te pri mojih letih vržejo na tla, te bo nekaj gotovo bolelo," je povedal. "Izpahnil sem si hrbet, izpahnil sem si koleno. V prvih dveh mesecih snemanja filma sem bil trikrat na preiskavah glave. Če bi mi ponudili vlogo v nadaljevanju, bi rekel: 'Ne, hvala.'"

Sarajevo Film Festival že tradicionalno organizira dogodke, naslovljene Kava z ..., na katerih novinarji in tudi drugi obiskovalci sredi mesta lahko spregovorijo s svojimi vzorniki. Poleg Rourka in drugih zvenečih imen je bila letos gostja tudi zvezdnica Dosjejev X Gillian Anderson.

Nisem več star 20 let, in ko te pri mojih letih vržejo na tla, te bo nekaj gotovo bolelo.

Mickey Rourke o snemanju Rokoborca