V glavni vlogi popotnice Alme Karlin nastopa Veronika Drolc. Foto: MMC RTV SLO
V glavni vlogi popotnice Alme Karlin nastopa Veronika Drolc. Foto: MMC RTV SLO
Alma M. Karlin je slovenski fenomen drzne, pogumne ženske, ki se je med letoma 1919 in 1927 podala s svojim pisalnim strojem, znamenito 'Eriko', na osemletno nevarno in tvegano pot okoli sveta. Foto: MMC RTV SLO

Na drugem programu Televizije Slovenija ste si lahko znova ogledali dokumentarno-igrani celovečerni film o slovenski popotnici, pisateljici, pesnici in zbirateljici Almi M. Karlin. Režiserka dokumentarnega filma Samotno potovanje je Marta Frelih, ki je skupaj z Vilmo Štritof Čretnik napisala tudi scenarij, producent in direktor fotografije je Rado Likon, glavno vlogo pa je odigrala Veronika Drolc.

Televizija Slovenija je pri projektu sodelovala kot koproducent. Na 12. festivalu slovenskega filma v Portorožu je dokumentarni film Samotno potovanje dobil kar dve nagradi, za najboljši dokumentarni film in za najboljšo kostumografijo.

Preberite še:
120 let Alme M. Karlin

Dokumentarni film so snemali v Celju, rojstnem kraju portretiranke, duh njenih potovanj pa so skušali zajeti tudi v Berlinu, New Yorku in Indiji, kjer je Karlinova med letoma 1919 in 1928 preživela velik del svojega potovanja. Obiskala je velik del sveta, med drugim Južno in Severno Ameriko, Daljni vzhod, Tihomorske otoke, Avstralijo in Azijo, potovanje pa je opisala v objavljenih knjigah.

Vedno proti cilju, ki si ga je zadala
Alma M. Karlin je slovenski fenomen drzne, pogumne ženske, ki se je med letoma 1919 in 1927 podala s svojim pisalnim strojem, znamenito “Eriko”, na osemletno nevarno in tvegano pot okoli sveta. S pisanjem o tej izkušnji, ki jo je zaznamovala za vse življenje (tako fizično kakor tudi duhovno), je doživela svojo notranjo katarzo.

Prav ta pot iskanja, “spoznavanja sebe”, iskanja večnih resnic o obstoju in življenju, veri in kulturah jo je pripeljala na višjo duhovno raven in v njej prebudila filozofska spoznanja, ki se vedno bolj kažejo v njenih poznejših delih. Ta njena pot je tudi osrednja tema igranega dokumentarnega filma. Skozi njo spoznavamo miselni svet Alme M. Karlin, njeno trpljenje, njene stiske, vendar vztrajno predanost višjemu cilju, ki jo ne glede na ovire in včasih brezupne življenjske situacije žene naprej proti cilju, ki si ga je zadala.

Kritike z vseh celin njenih številnih del, ki jih je ustvarila med potjo in po vrnitvi z nje v rodno Celje, postajajo z vsakim novim delom Alme Karlin vse boljše, Alma je predavala o svojih potovanjih na številnih univerzah in v društvih po svetu in Evropi. Tam so ustanovili tudi številne klube občudovalcev Alme Karlin.

Vzor za svetovne popotnike
Alma Karlin je pisala v nemščini, njena dela pa so prevedena v angleški, slovenski, francoski, madžarski, italijanski in srbski jezik ter skandinavske jezike in sodijo med najbolj brana dela tridesetih let prejšnjega stoletja tudi na nemškem oddelku takrat največje knjižnice na svetu Public Library v New Yorku.

Od devetdesetih let 20. stoletja naprej so njena dela znova oživela tudi v Sloveniji, skoraj vsako leto izide kakšna njena knjiga v novem prevodu, vsaka izmed njih je v slovenskem prostoru prava prodajna uspešnica, za svetovne popotnike pa Alma ostaja vzor, vreden branja, proučevanja in posnemanja.