V kratkem filmu Gorana Vojnovića Kitajci prihajajo odnos najboljših prijateljev Rudija (Peter Musevski) in Staneta (Gregor Baković) zaostri 'grožnja' kitajske delovne sile. Foto: MMC RTV SLO
V kratkem filmu Gorana Vojnovića Kitajci prihajajo odnos najboljših prijateljev Rudija (Peter Musevski) in Staneta (Gregor Baković) zaostri 'grožnja' kitajske delovne sile. Foto: MMC RTV SLO
Igra s pari
Prizor iz filma Igra s pari Mirana Zupaniča, ki se poleg Distorzije Mihe Hočevarja poteguje za vesno za najboljši film festivala. Foto: MMC RTV SLO
Od električarja z ljubeznijo
Šantičeva filmska miniatura Od električarja z ljubeznijo je nazorna kritika dvojne morale, so zapisali ustvarjalci. Foto: MMC RTV SLO
Soba 408
Samski Emil in poročena Vera se enkrat na teden srečujeta v hotelski sobi 408. A Emil si od nje zaželi več ... Foto: MMC RTV SLO

V Portorožu se bo ob 20.00 začela 12. izdaja Festivala slovenskega filma (FSF). Slovesno odprtje bo zaznamovala podelitev Badjurove nagrade za življenjsko delo na področju kinematografije režiserju Maku Sajku. Predvajali bodo tudi kratki film Lovec oblakov v režiji Mihe Knifica in celovečerni film Damjana Kozoleta Slovenka.

Pet najboljših po izboru selektorja
Za 17 vesen in druge nagrade bo tekmovalo devet celovečernih filmov, pet srednje- in 25 kratkometražnih filmov. Celovečerni filmi v konkurenci po izboru selektorja festivala Jožeta Dolmarka so poleg Kozoletove Slovenke še Osebna prtljaga Janeza Lapajneta, 9:06 Igorja Šterka, Igra s pari Mirana Zupaniča in mladinski film Distorzija Mihe Hočevarja.

Predstavili smo vam že filma 9:06 in Osebno prtljago, več o filmu Igra s pari pa si preberite v poročilu s premiere filma, ki jo je obiskal tudi MMC.

Razglasitev nagrajencev v soboto
Za festivalske nagrade se bodo potegovali celovečerni dokumentarci Alma M. Karlin v režiji Marte Frelih, Damijanova soba avtorice Jasne Krajinović ter Ko je nebo previsoko in zemlja pretrda Rudija Urana. V tekmovalnem programu bo prikazana tudi italijansko-slovenska koprodukcija Mostar United, celovečerni dokumentarec Claudie Tosi.

V treh festivalskih dneh bodo sicer skupaj prikazali 23 celovečernih, 17 srednjemetražnih in 34 kratkih filmov.

Filme bo ocenjevala strokovna žirija, v njej so Milan Ljubić, Branko Šömen, Aleksandra Balmazović, Ana Lasić in Janez Bricelj. Poleg vesen bo revija Stop spet delila igralske nagrade, Kodakovo nagrado za najboljšo fotografijo pa bo podelil Svet filma. Nagrajence bodo razglasili ob koncu festivala v soboto, 3. oktobra.

TV Slovenija v vseh kategorijah
Na 12. FSF-ju, kot omenjeno, sodeluje tudi več produkcij TV Slovenija. V tekmovalnem programu bodo tako predvajali naslednje filme: celovečerec Igra s pari v režiji Mirana Zupaniča; Kitajci prihajajo, kratki film Gorana Vojnovića; Od električarja z ljubeznijo, kratki film Marka Šantiča; Govoreče glave, dokumentarni film Dušana Moravca ter Sobo 408, srednjemetražni film Martina Turka in celovečerno Distorzijo Mihe Hočevarja, ki bosta v Portorožu prikazana premierno.

V preglednem programu festivala bodo na ogled Angela Vode - skriti spomin, pod katerega se podpisuje režiserka Maja Weiss; Vampir z Gorjancev Vincija Voguea Anžlovarja; Vaja zbora Vinka Möderndorferja in več dokumentarnih filmov.

Kratka vsebina hišnih produkcij
Distorzija:
Pripoved o vrtoglavem odraščanju in najstniški brezkompromisnosti. Glavni junak, 15-letni gimnazijec Piksi, s prijatelji ubija čas, igra kitaro in spoznava zamotane relacije medčloveških in medgeneracijskih odnosov. Ob zapuščini bratovih glasbenih kaset se odloči, da ustanovi bend ... Film je nastal po istoimenskem mladinskem romanu Dušana Dima, uspešnici leta 2006.

Kitajci prihajajo: Rudi (Peter Musevski) in Stane (Gregor Baković) sta najboljša prijatelja. Skupaj delata v tovarni, pomagata si v vsakdanjem življenju. Lepega dne delavce razburi novica, da se delodajalci zavzemajo za ukinitev pravice do malice med delovnim časom. Sindikati sicer ugovarjajo, a kaj, ko delodajalci delavce lahko tudi zamenjajo: na trgu delovne sile so se pojavili delavci iz Kitajske; ti so »poceni, pa še malicajo ne«. Stane se odloči za radikalno dejanje in odpove službo. Odnosi med prijateljema se zaostrijo, nato pa se odločita za skupno akcijo…

Od električarja z ljubeznijo: po prepiru hči Lidija (Lidija Sušnik) zapusti dom, oče (Peter Musevski) pa odide po tolažbo k prijatelju-gostilničarju (Brane Grubar). Ta prireja koncert, načrte pa mu skoraj prepreči nepričakova okvara na električnem vodu. Lidijin oče je po naključju električar. Ne le da odpravi napako, ampak se z kavalirsko gesto skuša približati pevki. Naključje pa hoče, da kot pevka nastopi njegova hči, te pa oče noče videti v vlogi gostilniške pevke. Šantičeva filmska miniatura tako nevsiljivo preraste v nazorno kritiko dvojne morale …

Soba 408: Emil je samski, Vera poročena. Enkrat na teden se srečujeta v hotelski sobi 408. Vse se spremeni, ko si Emil zaželi še kaj več od občasnih srečanj. Medtem ko se Vera odloča, kaj naj naredi, se v Emilovem življenju ponovno pojavi nekdanja punca Klara.

Vaja zbora: mlad, ambiciozen dirigent se na povabilo župana napoti v mali slovenski kraj, kjer naj bi vodil zbor in z njim promoviral domačo kulturo tako v domačem okolju kot tudi v tujini. Kmalu se izkaže, da zadeve niso takšne, kot jih je pričakoval. Vaški prepiri ga potegnejo v svoj krog. Profesionalnost trči ob amaterizem, umetnost ob ljubiteljstvo, ljubezen ob zavist ... Pevski zbor postane bojišče različnih vaških interesov. Vrh zborovske zagnanosti pa bi se moral zgoditi na predvečer dneva državnosti, kjer bi zbor moral pokazati svojo umetniško veličino. Na tem mestu se komedija značajev prelomi v trpko satiro.

Filme Angela Vode - skriti spomin, Igra s pari in Vampir z Gorjancev smo vam že podrobneje predstavili. Več o njihovi vsebini preberite s klikom na naslov posameznega filma.

Napovednik za dokumentarni film Govoreče glave si oglejte v priloženem videoposnetku.