V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

Na 7. mednarodnem filmskem festivalu Santa Cruz v Argentini in na spletnem festivalu Krimson Horyzon International so njen film razglasili za najboljši eksperimentalni film. Prav tako so ga za najboljši film v kategoriji eksperimentalnih razglasili na spletnem festivalu, ki ga pripravlja Toronto Film Magazine.

Film je na spletni strani festivalu Santa Cruz, ki je potekal med 16. in 18. aprilom, pospremljen z zapisom, da Človeka s senco zaznamuje misel, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Film Človek s senco, ki je imel premiero v Cankarjevem domu v okviru cikla Naši doma, govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, opisuje avtorica filma. Ema Kugler o svojem petem celovečernem filmu pravi še, da ne gre za klasičen narativni film. Sporočilo, ki ga želi podati, sestavlja asociativni niz podob, ki "zgodbo" pripovedujejo v kombinaciji z zvokom in glasbo.

V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Glasbo filma podpisuje skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvaja pa jo Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Marka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame. Kot je za MMC povedala avtorica filma, v njem "ni kadra, v katerem ni posega sodobne tehnologije, nekatere sekvence so pa kot celota narejene digitalno, 3D-animacije."

Sorodna novica Letošnja Štigličeva nagrada v roke Eme Kugler, "estetinje per se"

Človek s senco je prejel že vrsto mednarodnih nagrad. Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in zmagal v kategoriji eksperimentalnih dram, slavil je tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kolkati v Indiji v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards (LAFA) pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo.

Štigličeva nagrajenka za življenjsko delo
Ema Kugler, ki deluje kot multidisciplinarna umetnica, režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka, je za svoj opus lani prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo. Pred tem pa za delo na področju multimedijske umetnosti nagrado zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in več mednarodnih nagrad.