Foto:
Foto:
Majda Širca
Majda Širca je izrazila skrb, ker filmskega programa za leto 2007 ni in hkrati je. Foto: RTV SLO
Neurejene razmere na Filmskem skladu

Seja je potekala na pobudo skupine nepovezanih poslancev, njen program pa se je vrtel okoli ene same točke, zagotavljanja kontinuirane filmske produkcije. Opozorila in očitke, da je slabo delovaje Filmskega sklada RS privedlo do kaosa v celotni slovenski kinematografiji, je minister za kulturo Vasko Simoniti zavrnil, na obtožbe pa odgovoril, da imajo "kaj malo
skupnega z objektivnostjo".

Večine predlaganih sklepov, med katerimi je bil tudi poziv k ministrovem odstopu, na seji niso izglasovali, FS pa mora v 30 dneh odboru podati pisno analizo dosedanjega dela in načrtov, tudi glede proračunskih sredstev, z vsemi zakonskimi podlagami.

O prekrivanju dejstev
Simoniti je me drugim poudaril, da mediji navajajo spoznanja, ki želijo pokazati na obsedeno stanje v domači filmski produkciji in hkrati prikrivajo določena dejstva, ki pričajo o nasprotnem. Omenil je na primer letošnji Festival slovenskega filma, na katerem bo prikazanih kar osem celovečercev, ki jih je podprl prav Filmski sklad. Zasluge za uspešno dokončanje filmov pa je treba po Simonitijevem mnenju pripisati nekdanjemu v.d. direktorja sklada Stanetu Malčiču.

Simoniti: Nezakonitoti programa ni nihče dokazal
Dodal je še, da ne trdi, da je na področju slovenskega filma vse v redu, da pa nikakor ne moremo govoriti o "filmskem mrku", kar dokazuje pet ali šest filmov, ki jih bodo realizirali do konca leta. Simoniti je spregovoril tudi o filmskem programu za leto 2007, nesoglasja o katerem, naj bi bila tudi razlog za razrešitev Miklavčiča z mesta v. d. direktorja. O programu, ki ga je vlada sprejela, čeprav naj ta ne bi bil zakonit, je Simoniti povedal, da je vlada program sprejela, do danes pa ni še nihče dokazal, da je nezakonit, saj zgolj neko pravno mnenje nič ne pomeni.

Zupanič: Filmarji ne bi delali drame, če je ne bi bilo
O filmskem programu je spregovorila tudi poslanka Majda Širca, ki je navedla nekaj že znanih očitkov in pri tem izrazila skrb, ker filmskega programa za leto 2007 ni in hkrati je. Problematike filmskega programa sta se dotaknila tudi predstavnika strokovne javnosti. To je storil režiser Miran Zupanič, ki je med drugim poudaril so filmarji tako preračunljivi, da "ne bi delali drame, če je ne bi bilo". Predsednik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igor Koršič pa je dodal, da so negativno pravno mnenje o filmskemu programu podale kar tri odvetniške pisarne.

Prodnik se ne bo prijavil na razpis
O aktualnem v.d. direktorju filmskega sklada Igorja Prodnika je Simoniti povedal, da "da ima veliko željo, da nekaj preseže". Spregovoril je tudi Prodnik, ki je dan poprej zapustil srečanje društev, vezanih na film. Kot je povedal, je v tednu dni postoril marsikaj, česar njegov predhodnik Denis Miklavčič v poletnih mesecih ni, med drugim je objavil tudi razpis za direktorja sklada. Sam bo na mestu ostal do 15. novembra, kot trdi, pa se na razpis za direktorsko mesto ne bo prijavil.

Neurejene razmere na Filmskem skladu